Meer dan 30.000 euro cash buitgemaakt bij bedrijfsoverval in Marslanden

Het bedrijfsverzamelgebouw aan de Telfordstraat.
Foto: Peter Denekamp

Op klaarlichte dag is ASN Transport aan de Telfordstraat begin februari overvallen. Dat werd donderdag duidelijk in de Zwolse rechtbank. Vijf mannen verschenen daar voor een eerste tussentijdse zitting. Justitie verdenkt ze van de gewapende overval waarbij meer dan 30.000 euro aan contant geld, telefoons en laptops werden buitgemaakt. Het meesterbrein achter de overal is volgens het Openbaar Ministerie Ehsamuddin S., een 27-jarige Ommenaar. Kort na de overval stapte hij, met de politie op de hielen, op het vliegtuig naar Dubai.

Op vrijdag 16 februari staan plotseling drie donker geklede mannen met bivakmutsen binnen bij het transportbedrijf, dat gevestigd is in een bedrijfsverzamelgebouw aan de Telfordstraat. Ze bedreigen twee medewerkers met messen en hebben een onbekende vloeistof bij zich. De overvallers schreeuwen dat het tweetal op de grond moet gaan liggen omdat ze anders gestoken worden. De overvallers gaan ervandoor met 30.500 euro, drie mobiele telefoons en een laptop. Voor ze het hazenpad kiezen, steken ze de banden lek van de auto’s van beide medewerkers van ASN Transport.

Ommenaar sloeg op de vlucht
Twee weken later pakt de politie Tariq H. (23) uit Almere op. Hij maakt deel uit van een appgroep op Snapchat waarin de overval werd voorbereid. Volgens justitie was het Ehsamuddin S. die de groep opzette. Hij voegde Tariq H., Christian S. (20), Sharif M. (20) en Rochanton F. (23) toe aan de groep. “Ook was hij degene die wist dat er 30.000 euro bij het Zwolse transportbedrijf lag,” stelt de officier van justitie.

Volgens het OM was Ehsamuddin S. zelf niet aanwezig bij de overval. Justitie verdenkt hem ervan dat hij de criminele operatie op afstand aanstuurde. Toen het net zich sloot rondom het vermeende meesterbrein sloeg de Ommenaar op de vlucht. Hij stapte op het vliegtuig naar Dubai. “Dit ondanks dat ik samen met de recherche alles heb geprobeerd om het vliegtuig tegen te houden,” zegt de officier van justitie. De Ommenaar werd uiteindelijk in Duitsland in de kraag gevat en belandde daar anderhalve maand in de cel voor hij werd uitgeleverd aan Nederland.

Nadenken over de gevolgen
Tariq H. ontkent betrokken te zijn bij de overval. “Ik was op de verkeerde plek op het verkeerde moment,” zegt H. “Ik heb er niets mee te maken.” Ondanks zijn jonge leeftijd heeft H. een strafblad. Ook Rochanton F. is geen onbekende van justitie. Hij liep ten tijde van de overval nog in een proeftijd. “Ik heb mijn rol verklaard,” zegt F. huilend tegen de rechters. Net als H. heeft hij het zwaar in de gevangenis. “Mijn gezin kan niet rondkomen als ik vastzit,” aldus F. De officier van justitie is ongevoelig voor de tranen. “Ze hebben heel secuur geappt hoe ze de overval moesten uitvoeren,” stelt de officier. “Ze hadden van tevoren moeten nadenken over de gevolgen.” De magistraat voegt eraan toe dat de familieomstandigheden van beide mannen er voor de overval al waren.

Sharif M. heeft volgens zijn advocaat bekend bij de politie. “Zijn aandeel is ontstaan onder druk van mannen die meer gepokt en gemazeld zijn,” aldus de raadsvrouw. Christian S. is ook voornemens om met de politie te gaan praten. “Hij wil verklaren en dat is waarschijnlijk van bekennende aard,” zegt zijn advocaat. “Hij is in de nacht voor de overval aan de appgroep toegevoegd,” zegt de raadsman. “Hij moest de videobel van de deur aftrekken.” In de rechtbank neemt S. alvast een voorschot op zijn verklaring als de rechter hem vraagt of hij betrokken was bij de overval. “Ja,” is zijn korte, maar stellige antwoord. Het OM vermoedt dat Christian S. ook binnen is geweest in het pand.

Meesterbrein houdt zijn kaken op elkaar
Het vermeende meesterbrein houdt voorlopig nog zijn kaken op elkaar. Eshamuddin S. zegt dat hij wel openheid van zaken zou willen geven, maar justitie onvoldoende bereid is om zijn veiligheid en die van zijn familie te garanderen. Het OM kaatst de bal terug door te stellen dat S. niet duidelijk wil maken waar zijn vrees vandaan komt. De voorzitter van de meervoudige strafkamer vraagt S. recht op de man af of hij betrokken was bij de overval. “Ik beroep me op mijn zwijgrecht,” is het antwoord van S.

De rechtbank besloot na een korte schorsing dat de voorlopige hechtenis van het vijftal wordt verlengd. De volgende tussentijdse zitting staat in september op de agenda.

Foto 1
Het bedrijfsverzamelgebouw aan de Telfordstraat. - Foto: Peter Denekamp
Het bedrijfsverzamelgebouw aan de Telfordstraat.
Foto: Peter Denekamp

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)