Zwolle – Zorgorganisatie IJsselheem heeft maandag de nieuwe afdeling Acute Opname Herstelzorg (AOH) geopend in haar revalidatiecentrum in Zwolle. Een groeiende groep ouderen heeft acuut kortdurend zorg nodig om te herstellen, omdat dat thuis niet op een veilige en verantwoorde manier kan, aldus IJsselheem.
De AOH is gevestigd op Vlinder 2.6 in Isala en bestemd voor ouderen die acute herstelzorg nodig hebben, bijvoorbeeld vanwege een infectie of kneuzing. Lucie van Iersel, specialist Ouderengeneeskunde bij IJsselheem en medisch coördinator AOH: “Met de afdeling willen we onjuiste ziekenhuisopnames voorkomen, functieverlies beperken en een snellere terugkeer naar huis realiseren. Naast het behandelen van de acute zorgvraag richten we ons op het behouden van conditie en een goed afgestemde terugkeer naar huis.”
Cliënten verblijven maximaal twee weken op de AOH. De afdeling kenmerkt zich door korte lijnen, vaste gezichten en goede samenwerking met de thuissituatie. Lucie: “Vanaf de start van de opname is de cliënt in regie. We gaan direct aan de slag, zodat de cliënt binnen twee weken naar huis kan. We betrekken de thuisomgeving, zoals mantelzorgers en zorgverleners. Zo hebben we een goede samenwerking met de verwijzers en met de wijkverpleging. Alles is gericht op een spoedig herstel en een veilige terugkeer naar huis. Waar nodig kan het herstel thuis voortgezet worden met thuiszorg en/of eerstelijnsbehandeling.”
De cliënten zien een team met vaste gezichten van verpleegkundigen en behandelaren. Zo doen een fysiotherapeut en ergotherapeut altijd samen de intake met de cliënt en geven zij op meerdere momenten in de week therapieën. Centraal staan zelfredzaamheid, bewegen en functioneel oefenen.
De AOH werd maandag officieel geopend. Karin Leferink, Raad van Bestuur IJsselheem, en Ina Kuper, Raad van Bestuur Isala spraken met het team over de aanleiding, meerwaarde en start van de AOH.
Janine Schrijver, physician assistant op de AOH, opende de afdeling door het AOH-bord in gebruik te nemen. Janine: “We zochten naar iets wat we multidisciplinair kunnen inzetten. En waarop iedereen in één oogopslag kan zien wat de cliënt (al) kan en wat het ontslagdoel is. Kan een cliënt weer zelfstandig uit bed komen? Naar de keuken lopen om koffie te zetten? We bespreken met de cliënt wat hij of zij het belangrijkste vindt: waar voelt u de meeste onzekerheid? Waar moeten we vooral nog aan werken? Het bord is een gezamenlijke verantwoordelijkheid.”
Karin Leferink: “IJsselheem is sterk in hoog complexe en dynamische zorg, zeker ook in ons revalidatiecentrum. Onze medewerkers houden van de uitdaging om in een acute situatie hun expertise in te zetten, waarbij we multidisciplinair werken. Ook voorkomen we met de AOH onnodige ziekenhuisopnames, wat beter is voor de cliënt én de totale zorgkosten.”
Ina Kuper vult aan: “Met de AOH kan de juiste zorg geleverd worden op de juiste plaats voor met name oudere cliënten met een acute zorgvraag zonder een groot medisch probleem. Het werken aan snel herstel van zelfredzaamheid kan veel beter in deze revalidatiesetting plaatsvinden dan in een ziekenhuissetting. Ik denk dat dit een enorme verbetering is en de zorg van de toekomst.”
De afdeling start met vijf bedden en zal komende maanden uitbreiden tot vijftien bedden. Aanvankelijk wordt er alleen vanuit de Spoedeisende Hulp van Isala doorverwezen naar de AOH. Later kunnen verwijzingen ook komen vanuit huisartsen en wijkverpleegkundigen via het Regionaal Coördinatiepunt Patiëntenspreiding Zwolle en omgeving (RCPZ).