Zwolle – Het moment dat het aantal coronapatiënten in Isala daalde, voelde internist-infectioloog en acuut geneeskundige Jolande Bouwhuis vooral blijdschap. “Het gaf rust.”
Op het hoogtepunt van de coronacrisis lagen er meer dan honderd patiënten in Isala. Op de intensive care aan de beademing of op de Acute opname afdeling (AOA). “Wij blijven bedden beschikbaar houden voor coronapatiënten, maar gelukkig hebben wij nu veel minder nodig. Op de AOA blijven tien bedden beschikbaar voor coronapatiënten. Wij hebben dus weer ruimte om andere patiënten veilige zorg te bieden.”
Patiënten met corona werden en worden nog steeds opgenomen op de AOA. “De AOA is een tussenafdeling,” legt Bouwhuis uit. “Een grote afdeling die gespecialiseerd is in acute zorg en snelle diagnostiek. Na twee dagen op deze afdeling gaan patiënten naar huis of naar een andere afdeling in het ziekenhuis. Toen wij hier alleen maar coronapatiënten konden opvangen, gingen andere patiënten meteen naar de afdeling. Dat was onrustiger voor patiënten en de collega’s op deze afdelingen. Maar omdat het crisis was, accepteerde iedereen dat. Iedereen hielp mee. Nu is er weer voldoende ruimte op de AOA.”
Maar is dat dan wel veilig als op deze afdeling corona-patiënten en ‘gewone’ patiënten liggen? “Absoluut”, antwoordt Bouwhuis. “De coronapatiënten liggen in een apart deel van de afdeling, strikt geïsoleerd van andere patiënten. Artsen en verpleegkundigen dragen daar beschermende kleding. Als niet-coronapatiënt kom je niet in de buurt van patiënten met corona. En de afdeling is zo ingericht, dat mocht er onverhoopt een tweede piek komen, dan kunnen wij meteen weer opschalen en een extra sluisdeur plaatsen.”
Er komen nog altijd minder patiënten naar het ziekenhuis, dan voor de coronacrisis. Zowel op de Spoed als naar de poliklinieken. “Misschien dat mensen nog angstig zijn”, zegt Bouwhuis. “Op zich snap ik het wel, wekenlang zit je binnen en dan opeens ‘moet’ je naar de polikliniek voor een afspraak. Maar echt de zorg is veilig! Aarzel niet om naar het ziekenhuis te komen.”
Voor een infectioloog als Bouwhuis, is een epidemie interessant. “Ja, dat wel. Maar je wilt zoiets echt niet. Ook omdat corona slecht te behandelen is. Er is nog geen medicijn, mensen moeten zelf herstellen met behulp van zuurstof of zelfs beademing. Interessant om te zien is, dat de maatregelen goed werken. Ik bedoel het afstand houden, geen handen schudden, geen plekken waar veel mensen bij elkaar komen enzovoort. Eerst had namelijk bijna iedereen die binnen werd gebracht met een verdenking van corona daadwerkelijk corona. Nu nog maar een paar patiënten. En wat ook opvallend is, wij zien minder patiënten met andere infectieziekten. Denk aan de griep, of het norovirus. Ook dat komt doordat wij veel minder dicht op elkaar zitten.”
Bron: Isala