Zwolle – Wethouder Monique Schuttenbeld heeft woensdag het Thomas a Kempismuseum geopend op de Agnietenberg.
Een betere plek voor een museum over de beroemdste Zwollenaar is er niet te bedenken. Eind veertiende eeuw streek Thomas a Kempis neer in het Bergklooster op de Agnietenberg. Hij verbleef daar tot zijn dood in 1471.
Het museum is het geesteskind van Bert Pierik, de beheerder van begraafplaats Bergklooster. Pierik verzamelt al vele jaren van alles over Thomas a Kempis. Zo heeft hij meerdere uitgaven van de ‘Imitatione Christi’ (De navolging van Christus), het beroemdste werk van Thomas a Kempis. In het middeleeuwse boek beschrijft Thomas a Kempis hoe een christen zou moeten handelen.
Behalve de boekencollectie is er nog veel meer te zien in het piepkleine museum aan de Bergkloosterweg. Het pronkstuk van de collectie is een groot schilderij met een afbeelding van Thomas a Kempis op de Agnietenberg.
Het Bergklooster werd in de zestiende eeuw gesloopt in opdracht van het protestantse stadsbestuur van Zwolle. Een aantal overblijfselen van het middeleeuwse klooster zijn door de jaren heen gevonden bij het delven van graven op de naastgelegen begraafplaats. Deze zijn ook te bewonderen in het nieuwe museum.
Vijf eeuwen later kijkt men anders aan tegen het gedachtegoed van de meest succesvolle influencer uit Zwolle. Er is meer waardering voor de Moderne Devotie in 2022 volgens Pierik. Voldoende om er een museum aan te wijden. Ook het stadsbestuur is blij met de komst van het museum.
Nabij het museum, bij de ingang van de begraafplaats, staat het monument voor Thomas a Kempis. Na zijn overlijden werd Thomas a Kempis begraven op de begraafplaats Bergklooster. Later werd zijn gebeente bewaard in de Sint Michaëlskerk aan de Bisschop Willebrandlaan. Sinds 2006 rust Thomas a Kempis in de Onze Lieve Vrouwe Basiliek naast de Peperbus.