Raad richt zich op Zwolle als millenniumgemeente

Zwolle – Vrijdagmiddag 23 januari heeft de gemeenteraad van Zwolle een raadsuitje. Het programma staat in het teken van Zwolle als millenniumgemeente. Gestart wordt met een rondleiding door het Earthship. Vervolgens verzorgt VNG-millennium een workshop over wat millenniumgemeentes kunnen doen om hun naam inhoud te geven. Als afsluiting gebruikt de raad een Wereldmaaltijd in Locatie Oostergoo aan de Pletterstraat 1.

Het is deze raadsperiode een goede gewoonte dat raadsfracties af en toe een raadsuitje organiseren. Deze raadsuitjes hebben veelal een inhoudelijk thema en een gezamenlijke maaltijd als afsluiting. Zo organiseerde Swollwacht als eerste een raadsuitje naar Frion. Het CDA besteedde tijdens haar uitje aandacht aan duurzame energie. Zwolle is door toedoen van voormalig wethouder Peter Pot één van de allereerste millenniumgemeentes in het land. GroenLinks/DeGroenen wil vrijdag de discussie over Zwolle als millennium gemeente een impuls geven en organiseert daarom haar raadsuitje rond dit onderwerp. Zij heeft daarbij de hulp van VNG-millennium ingeroepen.

Deze dochter van VNG helpt gemeentes om daadwerkelijk invulling te geven aan het predicaat millenniumgemeente. Millenniumgemeentes spreken uit dat zij hun best doen te werken aan één of meer van de acht millenniumdoelen (armoede halveren, elk kind naar school, mannen en vrouwen gelijkwaardig, minder kindersterfte, verbetering van de gezondheid van moeders, bestrijding van dodelijke ziektes, bescherming van milieu/water en minder schulden voor ontwikkelingslanden). Het raadsuitje is ook een voorbereiding op de bespreking van de CU-notitie over dit onderwerp. Deze notitie wordt op 9 februari in het raadsplein besproken.

Als afsluiting van het uitje gebruikt de gemeenteraad een Wereldmaaltijd in locatie Oostergo. Een wereldmaaltijd is een lekkere en voedzame maaltijd waarin per persoon niet meer ingrediënten zijn verwerkt dan beschikbaar zijn bij een eerlijke voedselverdeling wereldwijd. De Wereldmaaltijd laat zien dat er genoeg voedsel is voor iedereen. Het beschikbare voedsel is alleen erg ongelijk verdeeld.

 

De Wereldmaaltijd wordt verzorgd door Stichting El Ele uit Kampen, de opbrengst gaat naar goede doelen. Zo ondersteunt de stichting twee studenten in Turkije. De Stichting El Ele heeft al veel zieke, arme mensen in Turkije met financiële steun geholpen. Daarnaast zijn inmiddels tien rolstoelen van 300 euro per stuk naar Turkije gegaan, hebben twee scholen geld gekregen voor verbeteringen aan de schoolgebouwen en is er geld naar Afrika gegaan voor goed drinkwater.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)