Zwolle – Ruim twaalfhonderd zeventig-plussers bezochten maandag de Vitaal en Veilig Thuis Dag in Theater de Spiegel. De Zwolse senioren kregen er veel informatie over gezond en veilig ouder worden in hun eigen huis.
“We zijn ontzettend blij met de grote opkomst,” zegt Marloes Holterman, projectleider van Vitaal en Veilig Thuis. “Samen met al onze partners hebben we een mooi programma gemaakt om ouderen te inspireren en te adviseren over het zo lang mogelijk vitaal en veilig thuis wonen.” In een volle theaterzaal werden de ouderen vermaakt met een toneelstuk waarin thema’s zoals phishing aan de orde kwamen. Met een vishengel in de hand maakte Peter Vader het lastige begrip duidelijk.
Oplichters proberen via e-mails of WhatsApp-berichtjes mensen naar valse websites te lokken. Daar stelen ze dan gegevens of plunderen bankrekeningen. “Vaak zijn senioren hiervan het slachtoffer,” zegt Ronald Bakker, teamchef bij de Zwolse politie. “Het belangrijkste is dat mensen niet op een link klikken. Geen enkele bank vraagt mensen om geld over te maken of om hun pincode. Ook zal een bank nooit een medewerker sturen om een bankpas op te halen.”
Samen met zijn collega’s hoopt Bakker dat de digitale oplichters minder kans krijgen door dit soort voorlichting. “Hopelijk delen de bezoekers van vandaag de opgedane kennis ook weer met anderen,” vult Holterman hem aan. “Dan is ons doel helemaal bereikt.” De ouderen konden de kennis over internetfraude direct in de praktijk brengen. Voor het theater stond een grote vrachtwagen van de politie. In de truck konden de ouderen zich laten testen in het herkennen van phishing-mails.
Een hoogtepunt in de theaterzaal was een lezing door de bekende neuropsycholoog Erik Scherder. Op een levendige manier vertelde Scherder over het brein. Hij gaf de Zwolse senioren praktische tips waarmee ze hun brein vitaal kunnen houden. Voor de hoogleraar bleek het geen enkel probleem om wetenschappelijke studies in heldere taal uit te leggen. Een zorgenpunt is de eenzaamheid onder ouderen. Het heeft een negatieve invloed op de hersenen. “Vooral tijdens de corona-pandemie was dit goed te zien in onderzoeken,” zegt Scherder. “Bij eenzame ouderen was er een scherpe piek te zien in de achteruitgang. Ook zien we een forse toename van depressies en angststoornissen in deze groep.”
Op de informatiemarkt in de hal van het theater kon de kraam van de brandweer rekenen op veel belangstelling. “We proberen in ieder geval de, vanaf 1 juli verplichte, rookmelder onder de aandacht te brengen,” zegt Jan Wittenberg, woordvoerder van de brandweer IJsselland. “Maar wat we net zo belangrijk vinden zijn de CO-melders. Al met al rukken we in IJsselland zeker zestig keer per jaar uit naar woningen voor koolmonoxide-gerelateerde meldingen.” Het giftige gas is kleurloos en reukloos. Het komt vrij bij onvolledige verbranding, onder meer door slechtwerkende of defecte gastoestellen. “Ze noemen CO niet voor niets een stille moordenaar, een CO-melder kan je leven redden,” aldus Wittenberg.
De brandweer lanceerde samen met de politie de meterkastkaart. Een handige kaart waarop mensen belangrijke informatie voor de hulpdiensten kunnen invullen. In geval van nood weten zij dan snel hoeveel mensen en huisdieren er in een woning aanwezig zijn. Dankzij een ingevulde kaart weten de hulpverleners ook welke huisarts en contactpersonen zij moeten waarschuwen. Belangrijke medische gegevens kunnen ook op de meterkastkaart worden ingevuld. “Vooral bij ontruimingen is het belangrijk dat we dit weten,” zegt Wittenberg. “Een lijst met belangrijke medicatie helpt ons daarbij. We kunnen dan de juiste zorg en hulp bieden.”
Wie denkt dat de adviezen alleen nuttig zijn voor de ouderen in Zwolle komt bedrogen uit. Bakker en Wittenberg zijn het erover eens dat het eigenlijk voor iedereen geldt. Ze krijgen steun vanuit de wetenschap. “Het ouder worden en aftakelen van ons brein begint vanaf 35 jaar,” aldus Scherder.