Zwolle – De politierechter heeft dinsdag een taakstraf van honderd uur opgelegd aan een 27-jarige Zwollenaar. Twee jaar geleden werd hij aangehouden in Assendorp na een dollemansrit door Zwolle.
In de vroege ochtend van 26 april 2020 ziet een agent een auto stil staan op een parkeerplaats. In het licht van een mobiele telefoon ziet hij een gezicht. Als de agent het kenteken opvraagt ziet hij dat het gaat om een bekende van de politie. De man had zich al vaker schuldig gemaakt aan het rijden onder invloed.
Een half uurtje later, rond vijf uur, besluit de Zwollenaar weg te rijden. De postende agent waarschuwt zijn geüniformeerde collega’s. Op de Ceintuurbaan geven de agenten de man een stopteken. In plaats van te stoppen scheurt de man langs de politiewagen.
De agenten gaan met zwaailicht en sirene in de achtervolging. De kilometerteller van de surveillancewagen wijst 128 kilometer per uur aan op de Leo Majorlaan. De Zwollenaar haalt alles uit de kast om de politie van zich af te schudden. Hij slingert van links naar rechts, remt plotseling hard en trekt weer snel op. Ook rijdt hij tegen het verkeer in en het gaat allemaal rakelings langs geparkeerde auto’s.
Op de Wethouder Alferinkweg komt er een einde aan de levensgevaarlijke rit. De Zwollenaar zet het op het lopen maar kan door de agenten in de kraag worden gevat. Later blijkt uit bloedonderzoek dat de man onder invloed van cannabis verkeerde. In zijn bloed wordt 3,2 microgram per liter THC aangetroffen. De limiet om nog een auto te mogen te besturen is drie microgram per liter.
Als de politierechter vraagt of het allemaal klopt wat er volgens de politie gebeurde knikt de man instemmend. “Helaas wel,” voegt hij eraan toe.
De Zwollenaar blijkt niet alleen een goede bekende van de politie. Als de politierechter zijn geheugen opfrist ontdekt hij dat hij de man al eerder heeft ontmoet in de rechtszaal. “Dat klopt,” zegt de man. “En deze officier van justitie ook!”
De politierechter vertelt de man dat het meestal geen goed teken is. Door de eerdere veroordeling tekenen zich donkere wolken af boven het rijbewijs van de Zwollenaar. “U heeft al een strafpunt op uw rijbewijs en dat kan vandaag een tweede gaan worden,” zegt de rechter. Bij een tweede strafpunt wordt een rijbewijs automatisch, van overheidswege, ongeldig verklaard.
De Zwollenaar is duidelijk aangeslagen door deze mededeling. De rechter kijkt verder in zijn systeem en houdt de man voor dat er nog minstens twee andere veroordelingen zijn waarvoor de man eigenlijk strafpunten had moeten krijgen. Ook ontdekt hij dat de Zwollenaar binnenkort nog twee keer voor de rechter zal moeten verschijnen voor andere vergrijpen.
“Dat is even een bummer, hè,” zegt de rechter. “Ja,” is het korte antwoord van de Zwollenaar. “Ik heb net een drugstest gedaan bij het CBR,” vertelt hij de rechter. “Ik zou mijn rijbewijs binnenkort weer mogen ophalen.”
De man vertelt verder over zijn persoonlijke leven. Het gaat goed met hem. Zo heeft hij tegenwoordig een woning, hij heeft werk en een relatie. Ook is hij helemaal van de drugs af en drinkt geen alcohol meer.
De rechter kijkt hem aan en zit duidelijk in zijn maag met deze kwestie. Hij is er wel van overtuigd dat het nu veel beter gaat met de Zwollenaar. “Het gaat eigenlijk om een feit uit een vorig leven,” aldus de politierechter.
“Ik ben al zo vaak gepakt meneer,” zei de man na zijn aanhouding in 2020 tegen een politieagent. “Ze moeten gewoon mijn rijbewijs afpakken want ik leer er niet van.” Vandaag concludeert de politierechter dat de Zwollenaar er wel iets van heeft geleerd.
Ook de officier van justitie is het daarmee eens. “Na 2020 bent u niet meer aangehouden voor het rijden onder invloed. Ook heeft u alle boetes betaald en kwam u door de drugstest van het CBR,” aldus de officier. “Door die test kom je niet zomaar heen.”
De officier stelt dat er normaal gesproken een boete van twaalfhonderd euro wordt geëist voor het rijden onder invloed. Daarbovenop komt een rijontzegging van zes maanden. In dit geval vindt de officier maatwerk op zijn plek. Ze eist zeshonderd euro boete voor het rijden onder invloed. Voor het levensgevaarlijke rijgedrag en het vluchten voor de politie eist ze ook zeshonderd euro boete. “Dat komt op twaalfhonderd euro in totaal,” aldus de openbaar aanklager.
“Krijg ik dan ook een tweede strafpunt,” wil de Zwollenaar weten. “Ja, als u wordt veroordeeld voor het rijden onder invloed,” antwoordt de politierechter. De moed zinkt de Zwollenaar zichtbaar in de schoenen. “Zal ik er dan maar een klap op geven?” vraagt de rechter.
Na de klap volgt er toch nog een onverwachtse wending “Ik ga het Openbaar Ministerie niet ontvankelijk verklaren voor het rijden onder invloed,” zegt de politierechter. “U zat slecht 0,2 microgram boven de grens en dan zijn de gevolgen voor u onevenredig groot. Ik ben het niet eens met de beslissing om u hier voor te vervolgen. Dat had het OM niet moet doen.”
De rechter heeft minder begrip voor het vluchten voor de politie en de dollemansrit door een woonwijk. “Ik ga u hier een stukje zwaarder voor straffen,” zegt de rechter. “U krijgt van mij een taakstraf en een forse, honderd uur.”
De Zwollenaar krijgt door deze uitspraak zijn rijbewijs terug maar zal wel honderd uur gratis moeten werken. De man kan nog in hoger beroep tegen de uitspraak.