Zwolle – Gemeente Zwolle richt op Oosterenk een derde opvanglocatie in voor Oekraïense vluchtelingen. Landelijk is er een tekort aan opvangplekken. Het gaat om 225 opvangplekken in kantoorgebouw Vermeer vanaf eind juni, zo maakte de gemeente donderdag bekend.
Het college van B en W heeft besloten om vanaf 16 mei kantoorgebouw Breughel aan de Dokter van Deenweg te openen als plek voor onderwijs. De gemeente Zwolle heeft in korte tijd 435 opvangplekken voor vluchtelingen uit Oekraïne gerealiseerd in Berkum (25), Assendorp (60) en op Oosterenk (350). Hiermee wordt een bijdrage geleverd aan de opdracht om snel de eerste tweeduizend opvangplekken voor vluchtelingen uit Oekraïne in onze regio te realiseren.
De eerste ervaringen in de opvanglocaties zijn goed, meldt de gemeente Zwolle. Het aantal vluchtelingen dat door particulieren in Zwolle wordt opgevangen bedraagt op dit moment in totaal ongeveer 175 personen.
Het leegstaande kantoorpand Vermeer aan de Dokter van Deenweg gaat plek bieden aan 225 vluchtelingen, in eerste instantie voor een half jaar, met de mogelijkheid tot verlenging tot maximaal twee jaar. Zwolle vangt hiermee op gemeentelijke opvanglocaties en via particuliere opvang in totaal ongeveer 850 vluchtelingen uit Oekraïne op, waarvan 575 op Oosterenk.
Met het oog op de opvang van kinderen worden aanvullende voorzieningen ingericht op de begane grond en eerste verdieping van het nabijgelegen kantoorpand Breughel. Vanaf 16 mei wordt daar onderwijs gegeven aan 130 kinderen, variërend van peuteropvang tot voortgezet onderwijs.
Gemeente Zwolle: “Natuurlijk vraagt de uitbreiding van de opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen om zorgvuldige communicatie met omwonenden, bedrijven en instellingen. Bij de opening van de eerste opvangplekken op Oosterenk zijn zij geïnformeerd per brief en uitgenodigd voor een inloopbijeenkomst. Dit keer worden direct-omwonenden en omliggende bedrijven per brief geïnformeerd en uitgenodigd voor een open huis op locatie om bijgepraat te worden en kennis te maken. Ook kunnen zij hier terecht met vragen of opmerkingen. Gelet op de schaal van de opvang, is er extra aandacht voor de leefbaarheid in en rondom de opvanglocaties. Daarvoor is een begeleidingscommissie ingesteld, waarin afvaardigingen van bewoners en ondernemers uit de omgeving zitting hebben.”
In het Dominicanenklooster in Assendorp komen acht extra plekken beschikbaar de komende tijd. Het Rijk heeft de veiligheidsregio’s gevraagd om nog eens duizend opvangplekken extra voor Oekraïners te realiseren. Hiervoor verkennen de regio’s de mogelijkheden.