Zwolle – Al bijna 25 jaar biedt team VIA (Vangnet Informatie en Advies) in opdracht van centrumgemeente Zwolle, zorg aan mensen om wie anderen zich zorgen maken, maar die niet (meer) in beeld zijn bij reguliere hulpverlening.
“Onze medewerkers van team VIA zijn volhardend. Ze blijven deze mensen benaderen, zoeken contact, ondersteunen hen en bieden bemoeizorg wanneer veel andere partijen het vaak allang hebben opgegeven. Dit waardevolle werk is niet onopgemerkt gebleven.” Deze maand won team Via voor de tweede keer in haar bestaan de Roos van Elisabeth.
De Roos van Elisabeth wordt uitgereikt door het Elisabethfonds aan mensen of organisaties die zich binnen de provincie Overijssel op een bijzondere manier inzetten voor de maatschappelijke integratie van (ex-)psychiatrische patiënten. De prijs bestaat uit een kunstwerk en een geldprijs van € 500,-.
Het team ontving de prijs uit handen van de loco-burgemeester van Deventer, Liesbeth Grijsen. Grijsen: “Vroeger, in Elisabeths tijd, werden mensen met een psychische aandoening tentoongesteld op de kermis of achter tralies gestopt. De inspanningen van de genomineerden dragen eraan bij dat deze mensen vandaag de aandacht, de zorg en ook het respect krijgen dat zij verdienen.”
Onderaan dit nieuwsbericht vind je de volledige toelichting op de nominatie voor team VIA.
Rianne van de Berg, directeur GGD IJsselland: “Wij zijn natuurlijk trots op team VIA en de erkenning voor het werk van onze collega’s. Zij bezoeken dagelijks mensen die bij de reguliere zorg geen aansluiting (kunnen) vinden en waar een lange bemoeizorg adem nodig is om (soms kleine) stappen samen te zetten. Als GGD zijn wij er juist ook voor mensen in kwetsbare situaties. Bedankt voor deze nominatie Centrumgemeente Zwolle!”
Toelichting nominatie en winnaar Categorie Volwassenen Professionals
Team VIA (Vangnet, Informatie en Advies) zet zich al bijna 25jaar in voor (psychisch) kwetsbare personen in de regio IJssel-Vecht. Het is een specialistisch team dat is ondergebracht bij GGD IJsselland; het bestaat uit medewerkers van de GGD, Dimence, De Kern Maatschappelijke dienstverlening, Tactus, MEE IJsseloevers, Jeugdbescherming Overijssel en Trajectum. Team VIA biedt bemoeizorg aan personen die hulp nodig hebben, maar niet (meer) in beeld zijn bij reguliere hulpverlening en die zelf niet actief om hulp vragen of dat soms zelfs afhouden. Het kan gaan om zorgmijders, jong en oud, dakloze jongeren, personen met verward gedrag of mensen die hun huis (ongewild) vervuilen. De medewerkers van team VIA volharden in het benaderen, contact leggen, ondersteunen en het bieden van bemoeizorg bij de meest hardnekkige en vaak ook complexe cases. Het team gaat door waar veel andere (zorg)partijen en corporaties het vaak allang hebben opgegeven. Het team heeft ervoor gezorgd dat toch begeleiding wordt geboden aan hen die dat nodig hebben en dat er perspectief komt in soms zeer schrijnende en uitzichtloze situaties. Daarnaast weet team VIA de vinger op de zere plek te leggen, daar waar het reguliere aanbod tekortschiet. Team VIA heeft zich als waardevolle partner bewezen in regio IJsel-Vecht. Het team biedt een vangnet voor kwetsbare inwoners, maar is er ook voor bezorgde inwoners zoals buren, familie en professionals. Niet alleen kunnen zij team VIA benaderen om hun zorgen kenbaar te maken, of om meldingen te doen, maar ook voor informatie en advies.