Zwolle – De voorjaarsinspectie van de dijken van Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) is afgerond. Het gaat om ruim 1146 kilometer aan dijken. WDODelta constateert een toename van muizengangen vergeleken met voorgaande jaren.
Dat verklaart ook de forse stijging van het aantal locaties met graafschade door honden dit voorjaar, aldus WDODelta. Na het hoge water van februari is het waterschap al halverwege maart met de voorjaarsinspectie begonnen. “Schades zijn dan goed te zien, wat het controleren van de dijken makkelijker maakt. Later in het seizoen staat het gras hoger en zijn schades minder goed zichtbaar,” aldus het waterschap.
“Met de voorjaarsinspectie controleren we hoe de dijken de winter hebben doorstaan. Afgelopen voorjaar hadden we te maken met hoogwater. We waren erg benieuwd of dit invloed zou hebben op de dijken. Dat valt erg mee,” laat dijkbeheerder Frank Jansen weten. “Wel kwamen we dit voorjaar meer graafschades door honden tegen.”
Het waterschap ziet weer een toename van muizengangen op de dijk ten opzichte van voorgaande jaren. Dat verklaart ook de forse stijging in het aantal locaties met graafschades door honden. Van 72 stuks in het voorjaar 2021 naar 130 in dit voorjaar.
“Honden ruiken of horen de muizen in de dijk en gaan daarom graven. Meer muizen kan dus zorgen voor meer graverij van honden,” zegt Jansen. Het waterschap roept hondenbezitters op hierop alert te zijn en gaat zich beraden op mogelijkheden om dit soort schades zoveel mogelijk te voorkomen.
WDODelta meldt dat muskusrattenschade nu op 15 locaties is geconstateerd en ook dit jaar verminderd is. In het voorjaar van 2017 werd nog op 390 plekken schade door de muskusrat aangetroffen. Ook graverij door konijnen is gedaald van 25 schadelocaties in het voorjaar van 2021 naar 15 in het afgelopen voorjaar.
Het waterschap constateerde geen graverij van de bever in de dijken, wel op diverse plekken nabij de dijk. Deze plekken worden door het waterschap gemonitord.
Tijdens de voorjaarsinspectie was nog veel ‘daak’ aanwezig bij de dijken. Met daak wordt het drijfvuil bedoeld dat langs de dijken ligt en de grasmat bedekt. Bij de inspectie wordt ook op dit drijfvuil gelet. WDODelta: “Er kan zomaar een boomstam, grote tak of pallet tussen zitten die voortdurend tegen de dijk heeft geklotst en de grasmat beschadigde. De grasmat van een dijk dient als beschermlaag tijdens hoogwater en de achtergebleven daak is met opruimwerkzaamheden weggehaald.”