Zwolle – Fraterhuis Academie staat zaterdag 19 november in het teken van de jaren vijftig en zestig in Nederland.
Historicus en huisdocent Hans Luiten buigt zich in dit college aan de hand van vermakelijke voorbeelden en beeldfragmenten over de vraag of er sprake was van botsende generaties in het Nederland van de jaren vijftig en zestig. Vrouwen waren ‘handelingsonbekwaam’ tot 1956 en mochten dus niet zonder man of vader een document ondertekenen. De man was ‘hoofd van het gezin’. Burgemeesters konden het zich veroorloven de film Rock around the clock (1956) te verbieden of zonder geluid te laten draaien.
Tot zover het stereotype beeld van de ‘saaie’ jaren vijftig. In de ‘wilde’ jaren zestig zagen we opeens jongeren die zich manifesteerden: muziek in het Kralingse Bos, Damslapers, jongeren die naar Afghanistan afreisden over de hippietrail, de opkomst van Provo en Veronica en de winst van D66 en de Boerenpartij.
Was Nederland binnen één generatie zo sterk veranderd? Of is dit een karikatuur? En als er wel veel veranderde; wat waren dan de oorzaken? Aan de hand van vermakelijke beelden behandelt historicus en huisdocent Hans Luiten deze vragen. Provo’s en Pleiners, grote gezinnen en geleide loonpolitiek, migratie en Dolle Mina komen aan de orde.
Vrienden van het Fraterhuis betalen 10 euro. De reguliere entreeprijs bedraagt 16 euro. Kaarten zijn online te koop of aan de kassabalie van het Fraterhuis.