De vermeende wolf die zaterdag bij de IJsselcentraleweg werd gezien blijkt toch een hond te zijn. Dat meldt Dierenambulance Zwolle korte tijd na publicatie van dit artikel door 1Zwolle.
De politie trof de hond aan en droeg het dier over aan een vrijwilliger van de Dierenambulance. Zij hebben de viervoeter teruggebracht naar de eigenaar. Eerder vanochtend antwoordde een politiewoordvoerder desgevraagd dat agenten vermoedelijk niets hebben aangetroffen toen ze zochten naar een loslopende hond.
Wolf of hond?
Aart Borger wist zaterdag niet wat hij zag tijdens een rondje fietsen in het buitengebied van Zwolle-Zuid. In de bocht van de IJsselcentraleweg stond een viervoeter voor het struikgewas. Borger had het gevoel dat het een wolf zou kunnen zijn en filmde het dier van veilige afstand.
Borger zag het dier gisteren rond 15.45 uur en hij was niet de enige. Een ander stel was het al opgevallen dat er een sterk op een wolf lijkend dier rondliep terwijl er verder niemand in de omgeving te bekennen was.
Ook de Zwolse politie werd getipt over een loslopende hond. Sigrid Passchier, woordvoerder van de politie Oost-Nederland, gaat ervan uit dat de agenten niets hebben aangetroffen. Zij geeft aan dat er wel vaker meldingen zijn waarbij de politie even een kijkje neemt. Als er niets wordt aangetroffen wordt het niet vastgelegd in het politiesysteem.
Schapen aangevallen
Borger bevestigt dat de politie in die omgeving aan het zoeken was. “Toen we het Harculosepad op fietsten stond daar een politieauto. De agent zei dat hij op zoek was naar een loslopende hond,” vertelt Borger. “Wij zeiden dat het volgens ons een wolf was.”
Er worden vaker wolven gesignaleerd in Nederland, vaak blijkt dan achteraf dat het gaat om een sterk op een wolf lijkend hondenras. Ook bij veel vermeende aanvallen van wolven op schapen blijkt na onderzoek meestal dat een hond de boosdoener is geweest.
Onlangs werden er schapen aangevallen bij kinderboerderij De Wezenlanden. Uit twee schapen werden hompen vlees gescheurd, beide dieren werden door een dierenarts uit hun lijden verlost. Een derde schaap onderging een spoedoperatie waarbij de staart werd geamputeerd.
Een deskundige van BIJ12, een uitvoeringsorganisatie van de gezamenlijke provincies, maakte op de dag van de aanval foto’s en verzamelde DNA. Uit de DNA-analyse bleek uiteindelijk dat een hond verantwoordelijk is voor het bloedbad in het Zwolse stadspark.
Wolf gespot
Tjtitse Terpstra, de herder van de Zwolse schaapskudde, heeft al wel de nodige ervaring met wolven. In de winterperiode bivakkeert de kudde in het ‘hol van de wolf’ in Friesland. Ditte Verhagen, van de Zwolse kudde, heeft de beelden die gisteren gemaakt zijn bij de IJsselcentraleweg bekeken.
Verhagen kan geen uitsluitsel geven of het om een wolf gaat. “Via de normale wegen heb ik niet vernomen dat daar een wolf rondloopt en op de foto is het lastig om hem van een hond te onderscheiden.” Ook vindt de natuurkenner het dier op de foto te blond voor een wolf, echter tekent ze er wel bij aan dat het beeld vertekend kan zijn door het felle zonlicht.
Ondanks dat kan ze niet uitsluiten dat het toch om een wolf gaat. Volgens haar zijn daar betere beelden voor nodig, met name de poten en de snuit van het dier zijn belangrijk om te kunnen vaststellen of het een wolf dan wel een hond is.
“Ik sta er in ieder geval niet van te kijken als het een wolf is,” zegt Verhagen. “Wolven verspreiden zich in ons land en het wordt vaak stil gehouden.” In Zwolle zijn de afgelopen tijd vaker meldingen geweest over een gespotte wolf, onder meer in Wijthmen en in de omgeving van dierenopvang Flappus aan de Nieuwleusenerdijk.
Loslopende hond
IJsselkenner Wim Eikelboom kent het gebied op zijn duimpje. Hij heeft nooit eerder gehoord over wolven in dit gebied. Ook hij bekeek de door Borger gemaakte beelden. “Ik zie geen aanleiding om hier een wolf in te zien,” concludeert Eikelboom. Ook hij geeft aan dat er betere en bij voorkeur bewegende beelden nodig zijn om vast te kunnen stellen of het om een wolf gaat.
Eikelboom waarschuwt dat mensen voorzichtig moeten zijn met conclusies te trekken. Verhagen sluit zich bij hem aan. “Ik volg ook een aantal app-groepen waar wolvenmeldingen worden gedaan. Uiteindelijk blijkt het bijna altijd om een hond te gaan,” zegt Verhagen.
Ook over de doodgebeten schapen en ander vee is ze duidelijk. “Het is wel bijzonder hoe snel mensen het tegenwoordig op een wolf afschuiven.” Dit ondanks dat de wetenschap ons telkens weer leert dat het gaat om loslopende honden.