Zwolle – Stel, u bent slachtoffer geworden van een beroving. U doet aangifte bij de politie en u geeft daarbij een signalement door van de dader. De politie start een onderzoek en pakt een verdachte op. Een politiemedewerker vraagt of u naar het bureau wilt komen om aan te geven of u de verdachte herkent. U bekijkt een aantal foto’s van verdachten, herkent de dader en de zaak is opgelost. Dat is zo geregeld. Of niet? Het lijkt op tv altijd zo gemakkelijk, maar in werkelijkheid komt er veel meer bij kijken.
Daar kan Marjolijn Beukelman – Langen, administratief rechercheur bij team Zwolle-Noord, alles over vertellen. “Tegenwoordig maken we steeds meer gebruik van fotobewijs confrontatie. De aangever of getuige komt daarvoor naar het bureau en bekijkt een bord of een computerscherm met een aantal foto’s. Dat zijn foto’s van figuranten en de aangehouden verdachte(n)." Juiste manier Alle personen die worden getoond voldoen aan het signalement of lijken op de aangehouden verdachte. Het is van het grootste belang dat de foto’s van de figuranten op de juiste manier worden geselecteerd. Dat testen we met behulp van testobservatoren,” aldus Marjolijn. Wat moeten we ons voorstellen bij testobservatoren? “Voordat we de aangever of getuige de foto’s tonen willen we weten of we een aanvaardbare selectie hebben gemaakt. We nodigen twee testobservatoren uit met dezelfde achtergrond als de aangever of getuige.
"Nadat ze het signalement van de dader hebben gehoord tonen we de fotoselectie. Vervolgens vragen we de testobservatoren of ze één of meerdere foto’s zien, die ze om welke reden dan ook, zouden aanwijzen." Opvallend Als dat gebeurd dan wordt op grond van de reden besloten wat er met de betreffende foto of de gehele selectie gaat gebeuren. We willen voorkomen dat een verdachte bijvoorbeeld wordt aangewezen omdat hij te veel verschilt van de rest van de selectie en dus aangewezen wordt omdat hij opvalt en niet omdat hij herkend wordt als de dader.” Dezelfde achtergrond Bij elke aangever of getuige moeten dus twee personen met dezelfde achtergrond worden uitgenodigd. Dat is soms best lastig. Als de aangever bijvoorbeeld een mannelijke Turkse Hbo-student is van 25 jaar dan moeten er twee Turkse mannen uit dezelfde leeftijdsgroep worden uitgenodigd. Hoe pakt de politie dat aan? Vrijwilligers gevraagd “In dit geval zouden we contact opnemen met een hogeschool. Dat is niet bij alle aangevers even gemakkelijk omdat we zoveel verschillende mensen hebben, dus het zou fijn zijn als we een soort database hebben met testobservatoren. Ik roep dan ook iedereen die interesse heeft in deze taak op om contact met ons op te nemen. Dat kan via 0900-8844, maar ook per mail. Door een gedegen fotobewijs confrontatie is de kans groter dat we de echte dader(s) pakken. En daar kunt u een bijdrage aan leveren.”
‘”En dat kan ook per mail”
Wat is het mail adres??