Dokter Hans Kieft heeft vrijdag een koninklijke onderscheiding gekregen tijdens zijn afscheid als intensivist bij het Isala ziekenhuis. Hij werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De koninklijke onderscheiding werd uitgereikt door locoburgemeester Dorrit de Jong.
Hans Kieft rondde zijn opleiding tot internist af in het Academisch Ziekenhuis Utrecht (AZU). In 1994 ging hij aan de slag in het Sophia ziekenhuis in Zwolle. De intensive care geneeskunde was nog volop in ontwikkeling.
“Lang niet elk ziekenhuis beschikte toen over een intensive care afdeling zoals we die nu kennen,” herinnert Kieft zich. “In die tijd werd het vakgebied steeds duidelijker gedefinieerd en beter vormgegeven.” Enkele jaren later fuseerde het Sophia ziekenhuis met het Weezenlanden ziekenhuis tot het huidige Isala ziekenhuis.
Een tijd die de kersverse Ridder niet snel zal vergeten. “Op de intensive care van de Weezenlanden lagen andere patiëntcategorieën dan in het Sophia,” vertelt Kieft. “Deze zouden uiteindelijk samenkomen in een nieuw gebouw en dat vroeg om het tijdig ontwikkelen van een uniforme werkwijze. Ineens had je twee keer zoveel collega’s en een dubbel zo grote IC.”
Bij Isala was Kieft opleider van arts-assistenten. Met zijn gedegen en gestructureerde aanpak legde hij een stevige basis voor veel jonge collega’s die hun eerste stappen zetten als dokter. Samen met de Isala Academie zette hij zijn inwerkprogramma om naar een digitale vorm die aansluit bij de academische centra.
Hans Kieft was voor Isala contactpersoon voor de Nationale Intensive Care Evaluatie (NICE). Bijna tien jaar lang was hij als bestuurslid actief betrokken en medeverantwoordelijk voor de landelijke richtlijnen over organisatorische, medische en ethische aspecten van de intensieve zorg in Nederland.
Ook als voorzitter van de Nationale Kwaliteitsvisitatie voor Intensive Care (NKIC) was Hans Kieft altijd op zoek naar verbetering van de kwaliteit in het belang van de patiënt. Kwaliteit leveren en kennis overdragen aan collega’s en artsen in opleiding waren voor hem onlosmakelijk met elkaar verbonden.
Onder zijn leiding werd een nieuw normenkader gerealiseerd dat tot op de dag van vandaag de basis is voor de kwaliteitsvisitaties van alle intensive care afdelingen in Nederland.