Maandagmiddag herdachten leerlingen van het Gymnasium Celeanum de eerste grote deportatie van Zwolse Joden bij het oude schoolgebouw van het Celeanum aan de Veerallee. Vanuit de gymzaal werden 81 jaar geleden Joodse vrouwen en kinderen gedeporteerd.
De leerlingen verzamelden zich ’s middags in het huidige Celeanum aan de Westerlaan. Afgelopen week maakten ze tekeningen van de gruwelen die Joodse plaatsgenoten in de Tweede Wereldoorlog moesten doorstaan. Enkele leerlingen mochten hun schetsen toelichten.
Daarna wandelde de groep in een stille tocht, met foto’s van de slachtoffers, vanaf het huidige Gymnasium Celeanum aan de Westerlaan naar de voormalige school aan de Veerallee. In aanwezigheid van wethouder Paul Guldemond werd een minuut stilte in acht genomen. Na de plechtigheid bij het monument de Rozenboom werden er rozen gelegd.
Op vrijdagavond 2 oktober 1942 werden minstens 84 Joodse Zwollenaren vastgehouden in de gymzaal van het toenmalig Celeanum aan de Veerallee. Een dag later werd de hele groep onder het mom van gezinshereniging naar het doorgangskamp Westerbork gedeporteerd. De Joodse mannen waren al sinds de zomer in werkkampen in Overijssel en Friesland.
Slechts zeven mensen wisten uit de gymnastiekzaal of kamp Westerbork te ontsnappen en overleefden de oorlog door onder te duiken. De andere mannen, vrouwen en kinderen werden naar de vernietigingskampen in het oosten gedeporteerd. Slechts één van hen overleefde het. In de gymzaal van het Celeanum aan de Veerallee werd direct na de deportatie weer gymles gegeven.