Fietsen is gezond, goed voor het klimaat en vermindert drukte op de weg en in het openbaar vervoer. Maar voor ongeveer de helft van de werknemers is het fietsplan, voordelig een fiets via je werk, geen stimulans om vaker te gaan fietsen. Misschien omdat de meeste Nederlanders al een fiets hebben staan? Namelijk 23 miljoen fietsen, dat is 1,3 fiets per inwoner.
Daarom heb ik een geweldig idee om het fietsplan te vervangen door duurzaamheidsvouchers. Deze vouchers worden kaartjes naar een duurzamer Zwolle. En nee, het is niet zo ingewikkeld als het klinkt. Laat me uitleggen waarom dit een geweldig idee is.
In plaats van dat grote bedrijven alleen maar fietsplannen steunen, kunnen ze duurzaamheidsvouchers geven. Waarom? Omdat niet iedereen behoefte heeft aan een nieuwe fiets, toch? De meeste mensen hebben er al eentje en anderen kunnen verduurzamen gewoon niet betalen. Met duurzaamheidsvouchers kunnen we meer mensen de kans geven om mee te doen met duurzame acties zoals de vergroening van hun huizen.
Ik geloof in eenvoudige oplossingen. De verschuiving van het fietsplan naar duurzaamheidsvouchers is niet alleen slim, maar het maakt onze acties voor duurzamere huizen ook inclusiever. We willen dat iedereen kan meedoen, ongeacht hoeveel groene duimpjes je al hebt of hoe dik je portemonnee is. Een extra positief aspect van het verduurzamen is eveneens dat het op de lange termijn tot lagere kosten leidt. Een win-winsituatie dus!
Laten we beginnen bij grote bedrijven zoals Scania, Wehkamp en Isala. Ik wil aan hen vragen om het fietsplan om te zetten naar duurzaamheidsvouchers zodat de medewerkers de kans krijgen hun huis te verduurzamen. Het aanbieden van duurzaamheidsvouchers kan ook helpen om personeel aan te trekken. Als deze grote bedrijven meedoen, kunnen andere bedrijven volgen. Ik denk dat wanneer we lokale ondernemers erbij betrekken, we een domino-effect kunnen starten. Samen kunnen we Zwolle veranderen in een stad waar duurzaamheid niet een ‘groot’ woord is, maar iets wat iedereen kan bereiken.
Eigenlijk ben ik al sinds jaar en dag klimaatburgemeester, klimaatridder, bij uitstek. Toen ik studeerde, zette ik mij al in voor het milieu, het klimaat, een groene, duurzame en circulaire wereld. Ik doe alles wat in mijn vermogen ligt om de wereld beter, mooier en efficiënter te maken. Zowel als betrokken inwoner van Zwolle, als architect en consultant. Daarbij werk ik altijd zo duurzaam en circulair mogelijk. Waarom ik dit onderwerp zo belangrijk vind?
Omdat ik besef dat niet iedereen evenveel knaken heeft voor groene oplossingen. We willen vermijden dat duurzaamheid uitsluitend als ‘duur’ wordt gezien en alleen toegankelijk is voor mensen met hogere inkomens. Iedereen verdient groen geluk, toch?
Door: Maartje van den Berg