Molenaars in Zwolle en Hattem openden zaterdag de deuren voor het publiek tijdens Nationale Molendag 2024. Veel mensen grepen de kans om te genieten van de eeuwenoude molens en het mooie weer.
In Zwolle gingen de deuren van De Passiebloem wagenwijd open. De oliemolen aan de Nieuwe Vecht werd in 1776 gebouwd. Ooit stonden er vier molens die de gewassen uit Twente en van de vlasakkers in de omgeving verwerkten. De Passiebloem is als enige bewaard gebleven en samen met de Windesheimer zijn dit de laatste molens die de gemeente Zwolle nog heeft.
Ook de Windesheimer molen was van de partij op Nationale Molendag. Net als De Passiebloem is de molen een rijksmonument. De korenmolen werd gebouwd in 1748. Aan de overkant van de IJssel kon een kijkje worden genomen bij de watermolen van Hattem-Molecaten. Het is onbekend wanneer de molen op het landgoed bij Huis Molecaten is gebouwd. Het is in ieder geval een van de eerste papiermolens op de Veluwe.
Rond 1800 werd er een kleinere papiermolen toegevoegd en 57 jaar later ging de molen in vlammen op. Door de opkomst van machinale papierfabrieken op de Veluwe werd de watermolen herbouwd als korenmolen en bleef actief tot 1914. Tussen beide wereldoorlogen werd de molen gebruikt om elektriciteit op te wekken voor Huis Molecaten.
In de binnenstad van Hattem kon een kijkje worden genomen bij de jongste molen in de regio. Windkorenmolen De Fortuin, gebouwd in 1816, trok veel publiek. Jan Spannenberg, finalist van Heel Holland Bakt in 2023, gaf in de molen demonstraties suikerbrood bakken.