Kliederen

Door Dick Algra

Een project waar nu al zo’n € 95.000 aan is uitgegeven. Volgens een VVD-raadslid: “Een bedrag dat is uitgegeven om kinderen een beetje te laten verven.”
Foto: Hans Smit

Ik mag van geluk spreken dat ik de laatste jaren vaak bretels draag, kan ik melden. Want dan zakt me de broek niet af, hetgeen anders meerdere malen per jaar zou gebeuren. Vooral door gemeentelijke plannen en, soms nog erger, door de uitvoering ervan.

Maar nu gaat het nog een stapje verder, het terugdraaien van de uitvoering van een plan. Het gaat om de gekleurde rotonde in Stadshagen. Een project waar nu al zo’n € 95.000 aan is uitgegeven. Volgens een VVD-raadslid: “Een bedrag dat is uitgegeven om kinderen een beetje te laten verven.”

In een vlaag van tomeloze fantasie meende men dat op die manier de veiligheid van een wel heel drukke en risicovolle rotonde verbeterd kon worden. En toen begon het. Volgens de uitleg bij het totaalbedrag blijkt nu dat “het bedenken” alleen al € 25.000 heeft gekost. Als bedenken al geld kost, vraag ik me nu af wat de bovenstaande drie alinea’s intussen moeten kosten, maar dat terzijde.

Het uitvoeren heeft € 35.000 gekost. Verf, kwasten, peut, en naar ik vermoed – hoewel ik er niet bij was – beschermende kleding etc. voor de schilderende kinderen en hun begeleiders. Waarschijnlijk heb ik dan de belangrijkste zaken vergeten.

Tussen de regels door lees ik ook nog dat het geheel moest gebeuren “bovenop de ‘normale’ inzet van ambtenaren”, maar dat is niet in cijfers uit te drukken. Wellicht het probleem dat, in de ogen van veel Nederlanders, waarschijnlijk nimmer in geld is uit te drukken. Zou dat wel kunnen, verdwenen waarschijnlijk in ons land duizenden ambtelijke arbeidsplekken.

Tenslotte kosten de verkeersmaatregelen tijdens die werkzaamheden ook nog eens € 15.000. Maar dat was te verwachten, gezien het grote aantal gele waarschuwingsborden dat in Zwolle geplaatst wordt. Dat mag schijnbaar veel geld kosten.

Tot slot, nadat geconstateerd was dat de proef een flop was, is de verf weer van de kruising verwijderd. Oeps, even was men vergeten een verf uit zoeken die weggehaald kón worden. De daardoor ontstane schade bedroeg ook nog eens € 20.000. ’t Zal vast de € 100.000 nog wel gaan passeren. Is er ooit in Zwolle een ambtenaar benoemd die bijhoudt hoeveel de jaarlijks gemaakte fouten ons kosten?

Waarom moet ik toch opeens denken aan de reclame van die wat sullige man op een bank met een leeg olievat naast zich. Met daaronder de zin: Wat moet je met een ton op de bank?

Foto 1
Een project waar nu al zo’n € 95.000 aan is uitgegeven. Volgens een VVD-raadslid: “Een bedrag dat is uitgegeven om kinderen een beetje te laten verven.” - Foto: Hans Smit
Een project waar nu al zo’n € 95.000 aan is uitgegeven. Volgens een VVD-raadslid: “Een bedrag dat is uitgegeven om kinderen een beetje te laten verven.”
Foto: Hans Smit

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)