Straatterreur teistert Aa-landen, zelfs insectenhotel van kinderen gesloopt

Het deels vernielde insectenhotel in het parkje achter De Werkschuit.
Foto: Peter Denekamp

Vol trots onthulden de kinderen van basisschool De Werkschuit vorige week woensdag het insectenhotel achter de school aan de Rijnlaan. Tot hun grote verdriet sloegen vandalen amper twee dagen later toe. Een deel van het houten bouwwerk is gesloopt en geprobeerd werd om het in brand te steken.

“Belachelijk, de verloedering van de wijk,” zegt schoolhoofd Arjan Wierenga. “We hebben het ene nog niet gehad en nu het volgende weer.” Wierenga doelt onder meer op de vernielingen eerder dit jaar bij de gymzaal van de naastgelegen basisschool De Aquarel aan de Waallaan. In de vloer van het gymzaaltje zitten forse brandgaten en door de rookontwikkeling ontstond flinke schade aan het plafond.

Fiets van de schoonmaker vernield
De herstelwerkzaamheden zijn nog in volle gang. “De leerlingen van De Aquarel zijn de pineut,” zegt Wierenga. “Al maanden is bewegingsonderwijs binnen onmogelijk.” Siemen van Dijk, directeur van De Aquarel, is om een reactie gevraagd over de vernielingen bij zijn school. Hij liet weten geen behoefte te hebben om op de vernielingen in te gaan.

Volgens Wierenga hangen er in de avond jongeren rond achter de scholen. “De parkkant is uitnodigend,” aldus het schoolhoofd. Vanaf de openbare weg is niet te zien wie er in het parkachtige gebied rondhangen en wat ze doen.

Het schoolhoofd vertelt dat een schoonmaker van zijn school in de avonduren een groep jongens heeft aangesproken omdat ze op het schoolplein rondhingen. Dat had hij beter niet kunnen doen. De hangjongeren waren er niet van gediend en vernielden de fiets van de schoonmaker. Ook een moeder die haar kind kwam ophalen sprak jongeren in het parkje aan op hun overlastgevende gedrag. Zij werd in bijzijn van het jonge kind bespuugd en uitgescholden.

Aan de bel trekken bij de politie
Nienke Leij, wijkagent in Aa-landen, is op de hoogte van de overlast. “Vaak horen we het pas achteraf als er iets gebeurt en soms ook helemaal niet,” zegt Leij. Ze vindt het oprecht zonde dat mensen die iets overkomt denken dat het erbij hoort of dat het leed te klein is om aan de bel te trekken bij de sterke arm.

“Of het nu gaat om een ingeslagen ruitje of een gesloopt hek. We willen het graag weten,” aldus Leij. “Het uitschelden en bespugen van een vrouw die jongeren aanspreekt? Dat gaat alle perken te buiten en is niet normaal.” De wijkagent herhaalt opnieuw dat ook bij het tegengaan van straatintimidatie de politie wel gewaarschuwd moet worden.

“In Zwolle hebben we ook jeugdagenten die zich onder meer bezig houden met groepen overlastgevende jongeren in de wijken,” zegt Leij. “Het is al jaren verboden dat jongeren op schoolpleinen komen. Mensen die het zien kunnen gewoon 0900-8844 bellen.”

Volgens de wijkagent is het momenteel rustiger in het parkje achter De Werkschuit. In het parkje achter basisschool De Wieden, zo’n 400 meter verderop, is het minder rustig. “Het is goed mogelijk dat het om dezelfde groep gaat en ze zich verplaatst hebben,” aldus Leij. Ze hoopt dan ook van harte dat buurtbewoners een oogje in het zeil houden en niet aarzelen om de politie te bellen.

Foto's 2
Het deels vernielde insectenhotel in het parkje achter De Werkschuit. - Foto: Peter Denekamp
Het deels vernielde insectenhotel in het parkje achter De Werkschuit.
Foto: Peter Denekamp
Brandschade aan de binnenzijde van het insectenhotel. - Foto: Peter Denekamp
Brandschade aan de binnenzijde van het insectenhotel.
Foto: Peter Denekamp

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)