Eskimolaan

Door Dick Algra

|   Laatste wijziging

Vermoedelijk mag heel de zeeheldenbuurt wel herbenoemd worden
Foto: Peter Denekamp

Het was een lief briefje en misschien had ze wel een goed punt, het meisje in Dronten dat het gemeentebestuur liet weten dat Eskimolaan niet meer gebruikt kan worden als straatnaam, omdat het woord Eskimo eigenlijk een scheldwoord is.

Ik weet niet hoeveel Nederlanders de Eskimo’s – zo noem ik ze toch nog maar even – in Canada en Groenland, ‘Inuits’ noemen? Zelden, is mijn vermoeden want ik denk eerlijk gezegd eerder dat zoiets alleen in wetenschappelijk teksten of bij de tv-quiz Twee voor Twaalf wordt gebruikt.

Mijn probleem bij dit soort van ‘aanpassingen’ is allereerst dat we moeten oppassen dat niet aan iedere wens op dit terrein gehoor wordt gegeven, want niet iedereen heeft dezelfde denktrant. 

Hoewel, aan de datum-van-ontvangst-stempel op het briefje is te zien dat de gemeente er behoorlijk lang over gedaan heeft om tot dit besluit te komen of men heeft het in eerste instantie niet als belangrijk gezien.

De geschiedenis verander je er niet mee. Door zaken weg te laten doe je die eerder geweld aan. Daarnaast kun je de toch niet onbelangrijke vraag stellen: wat wordt de norm bij, zoals in dit geval, het straatnamenbeleid?

Als je strikt in de leer bent, dan zouden er in Zwolle heel wat straatnamen kunnen zijn waar wel ‘een luchtje aan zit’. Vermoedelijk mag heel de zeeheldenbuurt wel herbenoemd worden.  De staatsliedenbuurt in Dieze, daarvan kunnen de straatnamen ook wel eens gescreend worden.

Wat te denken van de Lombokstraat, de Floresstraat en al die andere namen in de Indische buurt, namen waarvan we geleerd hebben dat we er niet zo trots op kunnen zijn als we ooit waren. Weet wel, ook hier zijn die namen niet door de oorspronkelijke bewoners bedacht.

Heeft men zich echt gerealiseerd wat de kosten zijn van het herbenoemen van een straatnaam? ’t Is meer dan een verandering in de boeken ten stadhuize. Bewoners en bedrijven moeten een en ander aanpassen. Maar ook in de systemen van verzekeraars, de belastingdienst, administraties van abonnementen, de zorginstellingen etc. etc. moeten die adreswijzigingen worden doorgevoerd.

We mogen hopen dat er in de Zwolse ambtenarij iemand is die dit soort onnodige aanpassingen gaat voorkomen. We hoeven dan later geen straat, weg, steeg, singel of allee naar hem of haar te vernoemen. Die hebben we namelijk al: De Helderlichtsteeg.

Foto 1
Vermoedelijk mag heel de zeeheldenbuurt wel herbenoemd worden - Foto: Peter Denekamp
Vermoedelijk mag heel de zeeheldenbuurt wel herbenoemd worden
Foto: Peter Denekamp

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)