“We hebben echt mazzel dat mevrouw er nu nog is, het had ook heel anders kunnen aflopen.” Dat waren donderdag de woorden van de officier van justitie in de Zwolse rechtbank. Ze waren gericht aan Gerrit Jan H., een 30-jarige man uit Nunspeet. Hij reed vorig jaar een oudere vrouw op een fiets aan in Zwolle-Zuid. Omdat hij schrok hoe de vrouw eraan toe was ging de Nunspeter ervandoor: “Ik zag haar liggen en dacht dat ze dood was.”
Op vrijdag 7 april vorig jaar verleende H. geen voorrang aan de oudere vrouw, die op de Oldeneelallee fietste en de Gouverneurlaan overstak. Ze knalde met haar hoofd tegen de voorruit van de bestelbus van de Nunspeter. “Je ziet verder niets, de hele voorruit kapot,” verklaart H. “Ik dacht: dit is niet goed, en ben naar mijn werk gereden.”
Met hoge snelheid over de kruising
Op zijn werk aangekomen ging H. naar een 21-jarige collega. Omdat hij zonder geldig rijbewijs reed, wilde hij dat zijn maatje bij de politie zou verklaren dat hij achter het stuur zat. “Daar begrijp ik helemaal niets van,” zegt de politierechter. “U vraagt een jonge jongen om de schuld op zich te nemen, terwijl u denkt dat iemand dood is!”
Het plan van H. mislukte toen hij met zijn collega en de beschadigde bestelbus terugkeerde op de ongevalsplek. Op dat moment vochten ambulancemedewerkers voor het leven van de vrouw, die nog steeds op het wegdek lag. Agenten zagen het duo en namen ze direct apart. Al snel kwam de waarheid boven tafel. Omstanders verklaarden bij de politie dat H. zonder te stoppen op hoge snelheid over de kruising reed.
Operaties en lange revalidatie
Voor de oudere vrouw waren de gevolgen groot. Ze werd meerdere keren geopereerd en lag zeven weken in het ziekenhuis. Daarna verbleef ze langere tijd in een revalidatiekliniek. In die periode overleed haar echtgenoot. Tot haar grote verdriet is ze door het ongeluk kostbare tijd samen met haar man verloren. De vrouw, die vorige jaar nog fietste, kampt nog steeds met de gevolgen. Haar leven is beperkt en ze loopt met een rollator. Ook heeft ze dagelijks pijn.
De politierechter veroordeelde de Nunspeter tot 100 uur taakstraf. Als stok achter de deur legde de rechtbank hem een voorwaardelijke gevangenisstraf van een maand en een voorwaardelijke rijontzegging van een half jaar op. Als de Nunspeter de komende 3 jaar geen nieuwe verkeersmisdrijven pleegt, hoeft hij niet de cel in en kan hij blijven autorijden.