Twee vechtersbazen in Aa-landen: Letsel vergelijkbaar, gevolgen niet

Foto: Hugo Janssen

Drie jaar in het gevang, waarvan een half jaar voorwaardelijk. Dat hing Mohammed R. (21) boven het hoofd. Justitie was ervan overtuigd dat de Zwollenaar eerder dit jaar een plaatsgenoot om het leven wilde brengen door hem in de enkel te steken met een schroevendraaier. Dit tot grote verbazing van Esther Blok, de advocaat van R. Drie mannen, onder wie het slachtoffer, sloegen R. dezelfde ochtend in elkaar en staken hem in de buik met een sleutel. Het drietal gaat vooralsnog vrijuit. Mohammed R., die vergelijkbaar letsel opliep als zijn slachtoffer, zat zo’n 5 maanden in voorarrest op verdenking van poging tot doodslag. Een dag na de inhoudelijke behandeling van de strafzaak bepaalde de rechtbank dat R. per direct in vrijheid moest worden gesteld.

Op dinsdag 12 maart wordt R. omstreeks 9.30 uur door drie mannen flink toegetakeld aan het Roer. Bijna twee uur later zit R. op de Waallaan als passagier in een oude Renault Twingo. Daar rijdt ook een witte Volkswagen Caddy, waar twee van zijn eerdere belagers in zitten. Er ontstaat een verkeersruzie waardoor de witte bestelwagen van de weg raakt en crasht in de achtertuin van een woning.

Beelden van aanrijding
In het proces-verbaal schrijft de politie onder een foto dat de Twingo de Caddy ramt. “Alsof de Twingo bewust de Caddy ramt en de schuldige zou zijn van de aanrijding,” zegt Blok. De strafpleiter vroeg dan ook om de videobeelden af te spelen tijdens de inhoudelijke behandeling in de rechtbank. Daarop is te zien dat de Twingo de Caddy wil inhalen op de Waallaan en dat de auto’s met elkaar in aanraking komen. De Caddy raakt van de weg en komt tot stilstand in de tuin van een woning. De Twingo stopt op de Waallaan, waarna Mohammed R. uitstapt en naar de bestelwagen rent.

Wat niet op de beelden te zien is, is dat R. het aan de stok krijgt met de bijrijder van de bestelauto. Wat wel overkomt uit de verklaringen van beide mannen is dat het slachtoffer achterover ligt in de auto met zijn benen buitenboord. Met zijn voeten probeert hij R., die een schroevendraaier in de hand heeft, weg te trappen. Het slachtoffer heeft uiteindelijk een klein wondje op zijn enkel.

Het slachtoffer en de bestuurder van de Caddy verklaarden dat R. zeven of acht keer een stekende beweging maakte. Die ontkent op zijn beurt te hebben gestoken. “Omdat ik eerder in elkaar geslagen en gestoken was door hen, had ik een schroevendraaier bij me om me te verdedigen.” R. denkt dat het wild van zich aftrappende slachtoffer zelf de schroevendraaier heeft geraakt die hij in zijn hand hield.

Geen willekeurig slachtoffer
De officier van justitie is er ook van overtuigd dat R. doelbewust instak op zijn slachtoffer. “Ik reken het verdachte zwaar aan dat hij midden op straat een willekeurig slachtoffer heeft aangevallen met een schroevendraaier,” betoogt de aanklager. “Dat dit met een sisser is afgelopen, is niet aan hem te danken. Dergelijk levensgevaarlijk gedrag schokt de rechtsorde en leidt tot gevoelens van afschuw, angst en onveiligheid, niet alleen bij de direct betrokkenen, maar bij de gehele samenleving.” Niets anders dan een poging tot doodslag volgens het OM en die eist dan ook een gevangenisstraf van 3 jaar, waarvan een half jaar voorwaardelijk.

Blok stoort zich aan de woorden van de officier. Volgens haar gaat het niet om een willekeurig slachtoffer. “Mijn cliënt is in de ochtend zelf flink toegetakeld. Hij werd in zijn buik gestoken met een sleutel en had een gebroken voortand. De foto’s van zijn letsel zitten in het dossier,” zegt Blok als ze begint met haar pleidooi. “Hij heeft aangegeven hiervan aangifte te willen doen. Tot op heden is dit nog niet opgepakt.”

De raadsvrouw zegt dat R. toen alleen was en meerdere mannen, onder wie het slachtoffer, hem mishandelden. “In hun verklaringen wordt gedaan alsof niemand er iets van weet of mee te maken had, maar dat is natuurlijk onzin,” aldus Blok. “Spijtig dat dit nog niet verder is uitgezocht.”

Vijf maanden in voorarrest
“Later die dag wordt hij door diezelfde mannen van de weg gereden waarbij de auto van zijn zus total loss is geraakt,” vervolgt de advocaat. “Vanuit emotie is hij naar het slachtoffer toegerend met een schroevendraaier in zijn hand die toevallig in de auto lag.” Blok vindt een poging tot doodslag ook veel te hoog gegrepen. “Het liep uit op een vechtpartij waarbij het slachtoffer een wondje in zijn been heeft opgelopen,” aldus Blok. “Dat kan juridisch gezien nooit een poging doodslag opleveren. Daarbij is het onbegrijpelijk dat het OM geen oog heeft voor het aandeel van het slachtoffer.” De raadsvrouw vraagt de rechtbank dan ook om een einde te maken aan de voorlopige hechtenis van haar cliënt, die dan al zo’n 5 maanden vastzit.

Daar hoeft Blok niet lang op te wachten. Een dag na de inhoudelijke behandeling van de strafzaak mag Mohammed R. van de rechtbank zijn cel verlaten. De rechtbank doet dit op grond van een artikel uit het Wetboek van Strafvordering dat bepaalt dat een verdachte geen langere gevangenisstraf kan krijgen dan de tijd die hij al in voorarrest heeft gezeten.

De rechtbank doet dinsdag 13 augustus uitspraak.

Foto 1
Twee vechtersbazen in Aa-landen: Letsel vergelijkbaar, gevolgen niet - Foto: Hugo Janssen
Foto: Hugo Janssen

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)