Onlangs veroordeelde Zwolse jeugdcrimineel nu verdacht van poging doodslag in Aa-landen

|   Laatste wijziging

Foto: Hugo Janssen

Mohamed R. (21), lid van een Zwolse jeugdbende, wordt verdacht van poging tot doodslag. Na een verkeersruzie in maart, waarbij een auto op de Waallaan in de tuin van een woning belandde, stak hij een man met een schroevendraaier. Eind vorig jaar werd R. door de rechtbank in Zwolle veroordeeld tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van zo’n 8 maanden.

Op dinsdag 12 maart wordt R. omstreeks 9.30 uur door drie mannen flink toegetakeld aan het Roer. Bijna twee uur later ziet R. twee van zijn belagers op de Waallaan rijden in een witte Volkswagen Caddy. Volgens de politie ramde R. met zijn Renault Twingo de bestelwagen, waardoor deze van de weg raakte, het hek van een speeltuintje omver reed en crashte in de achtertuin van een woning. R. stapte uit, liep naar de bijrijder van de Volkswagen en stak hem in zijn been. Poging tot doodslag volgens justitie.

Beelden van de verkeersruzie
Advocaat Esther Blok denkt daar heel anders over. Dat bleek dinsdag in de rechtbank op een eerste tussentijdse zitting. “De politie schrijft in het proces-verbaal dat de Twingo de Caddy ramde,” zegt de advocate. “Dat blijkt niet uit de camerabeelden.” Ze wil dan ook dat de beelden tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak in de rechtszaal worden vertoond. Ook zijn er volgens haar getuigen die verklaren dat de Twingo tijdens een inhaalactie werd afgesneden door de bestelauto. “Mijn cliënt is die ochtend eerst in elkaar geslagen en vervolgens door dezelfde mannen van de weg af gereden,” aldus Blok.

De raadsvrouw vindt de verdenking van justitie veel te zwaar. Volgens haar lag de bijrijder met zijn lichaam achterover in de bestelwagen. Met zijn benen buiten de auto trapte hij Mohamed R. weg, die hem probeerde aan te vallen. R. zou volgens Blok met een schroevendraaier hebben gestoken, waardoor de man gewond raakte aan zijn enkel. “Het wondje kon met één hechting worden gehecht,” aldus Blok. Van een poging tot doodslag of dat R. zijn slachtoffer zwaar lichamelijk letsel probeerde toe te brengen, is volgens de advocaat geen sprake.

Lid van jeugdbende Aureus
Mohamed R. ontkent dat hij iets in zijn hand had toen hij op de gecrashte bestelwagen afrende. “De portieren van de auto waren al open en het was gewoon een worsteling en vechtpartij,” zegt R. Hij werd kort na het steekincident door de politie aangehouden op de Fivel. Sindsdien zit hij vast. De rechtbank bepaalde dat zijn voorlopige hechtenis wordt verlengd tot de inhoudelijke behandeling van zijn strafzaak eind volgende maand.

Mohamed R. maakt deel uit van de Zwolse criminele jeugdbende Aureus. In de zomer van 2021 veroordeelde de kinderrechter hem vanwege drugshandel. Eind vorig jaar kreeg hij van de rechtbank een half jaar gevangenisstraf vanwege zijn aandeel in een gewelddadige vechtpartij bij I Love Sushi in winkelcentrum AA-landen en een autodiefstal met geweld op de Palestrinalaan. Daarnaast werden de 66 dagen voorwaardelijke jeugddetentie die hem toen nog boven het hoofd hingen vanwege de drugshandel door de rechters omgezet in een normale gevangenisstraf voor volwassenen.

Foto 1
Onlangs veroordeelde Zwolse jeugdcrimineel nu verdacht van poging doodslag in Aa-landen - Foto: Hugo Janssen
Foto: Hugo Janssen

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)