Expo Domburg en Ludwig in Stedelijk Museum Zwolle

Zwolle – Het Stedelijk Museum Zwolle organiseert in de periode 22 november 2009 tot en met 10 januari 2010 een overzichtstentoonstelling met het werk van Bart Domburg (Zwolle 1957). Tegelijkertijd met de tenstoonstelling van Domburg startte zondag een expositie van Rudi Ludwig.

Consequent en gestaag – zich niet laten afleiden door kortstondige en modieuze hypes en trends heeft de Zwolse kunstenaar Ludwig in de loop der jaren een indrukwekkend oeuvre opgebouwd. Een selectie van zijn schilderijen uit de periode 1990 tot 2009 is in deze expositie bijeengebracht. Rudi Ludwig is geen onbekende in Zwolle en regio. Al eerder werden tentoonstellingen aan zijn werk gewijd in onder meer de voormalige Librije Hedendaagse Kunst en Galerie ’t Langhuis. Ook was Ludwig een van de exposanten van de openingstentoonstelling in 1996 ter gelegenheid van de ingebruikname van de nieuwbouw van het Stedelijk Museum Zwolle. Zijn bijdrage, een installatie waarin hij reageerde op een van de topstukken uit de collectie van het SMZ t.w. ‘het geslachte varken’ van Hendrick ten Oever, was zeer spraakmakend.

Rudi Ludwig vindt zijn inspiratie in stromingen als de ‘arte povera’ en is een exponent van de materieschilderkunst. Hij tracht met zijn schilderijen de wereld achter de zichtbare werkelijkheid bloot te leggen. Hij schuwt daarbij het gebruik van archetypische symbolen als kruis, cirkel, vierkant e.d. niet. Zijn werk wordt gekenmerkt door gelaagdheid, zeggingskracht en dramatiek.

Zijn verwantschap met de arte povera komt ook tot uiting in het toepassen van de collage- en assemblagetechnieken. Nutteloze materialen en alledaagse gebruiksvoorwerpen krijgen in zijn schilderkunstige composities een markante plek. Aan het tweedimensionale vlak wordt een extra dimensie, zowel letterlijk als figuurlijk, toegevoegd.

De expositie biedt de bezoeker ruimschoots de mogelijk in de wereld en het gedachtegoed van Ludwig door te dringen.

===============

Het Stedelijk Museum Zwolle organiseert in de periode 22 november 2009 tot en met 10 januari 2010 een overzichtstentoonstelling met het werk van Bart Domburg (Zwolle 1957).

Na jaren in Berlijn te hebben gewoond en gewerkt is hij in 2006 naar Amsterdam teruggekeerd.

Sinds 1998 heeft Domburg vooral portretten van plaatsen en landschappen geschilderd. Onder de indruk van de geschiedenis van Berlijn, gebruikte hij voor zijn schilderijen vaak plaatsen met een speciale en zware historische lading. De afgelopen jaren verschoof hij het zwaartepunt in zijn werk steeds meer naar het schilderen van voorgevels van gebouwen. Elk gebouw heeft achter de façade een eigen persoonlijkheid en geschiedenis.

De voorgevels functioneren hierbij als het gezicht van een gebouw: achter de weerspiegeling van de lucht in de ruiten is het menselijke verborgen.

Waren voorheen alle façades gebaseerd op foto’s van bestaande gebouwen, in zijn recente schilderijen is het persoonlijke grotendeels verdwenen. De gebouwen zijn ondoordringbaar geworden.

De Berlijnse façades, met hier en daar wat gordijnen voor de ramen en vieze muren, hebben plaatsgemaakt voor strakke geometrische velden, die nu eerder doen denken aan New Yorkse wolkenkrabbers. In de huidige tijd van economische crisis lijkt het erop dat het persoonlijke van de mens is opgeslokt door de harde, weerspiegelende ruiten. Het verhalende heeft plaats gemaakt voor een nieuw, abstracter, beeld.

Op de expositie CAPITAL in het Stedelijk Museum Zwolle is een overzicht te zien van het werk van Domburg uit de laatste 10 jaar.

Speciaal voor deze tentoonstelling maakte Domburg ook een aantal nieuwe doeken.

BOEK

Bij de expositie verschijnt het boek CAPITAL waarin een groot aantal van de schilderijen die Domburg maakte van façades van gebouwen. In het boek is een tekst opgenomen die een weergave is van een gesprek tussen de schilder en kunstcriticus Jhim Lamoree.

Verkrijgbaar in de museumwinkel:

Bart Domburg, CAPITAL € 19,95

ISBN 978 90 89 101 556

uitgave D33 publicaties

www.d33publicaties.nl

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

8 gedachten over “Expo Domburg en Ludwig in Stedelijk Museum Zwolle”

  1. In de tijd dat Ludwig nog achter de molen op het rodetorenplein zijn atelier had bakte hij er totaal niets van.
    zijn werken maakte hij niet af en wat wel afgelakt was, zag er niet uit. toch heb ik een schiderij van m bewaard voor het geval “je weet maar nooit”, echter het ophangen niet waard.
    toch goed om te lezen dat Rudi nog in leven is, een buitengewoon interessant en markant mens, waarmee je in de dagen van weleer een goede pot bier mee kon drinken.

  2. @ Verdieping. Zou mooi zijn als je nu nog een goeie pot bier met

    Rudi Ludwig is geen onbekende in Zwolle en regio. Al eerder werden tentoonstellingen aan zijn werk gewijd in onder meer de voormalige Librije Hedendaagse Kunst en Galerie ??t Langhuis.

    kon drinken? Dus dat schilderij vond je lelijk maar bewaar je voor de toekomstige waarde. Heb je je hele schuur vol? heb je ook werk van Bertus of Sil? Heb 3 toppers van Bertus….er hangen er helaas nog maar 2. Na een lange “strijd met de directrice” heb ik er maar 1 (op reserve) achteruit gezet.

  3. De laatste keer dat ik m sprak dronk hij niet meer, teerde op twee sigaretten per dag. het mag gezegd worden dat rudi de gaten in het dak van zijn oude ateleir afdichtte met zijn eigen werk.

  4. voorheen was de librije niets meer dan een bijgebouwtje waar iedereen met enige kunst aspiraties zijn fratsen kon vertonen. maar alle egards voor ludwig een veelzijdig man met een evident euvre, je moet er alleen van houden.
    misschien ook een leuk idee voor het stedelijk museum om de flessen verzameling van willem doorschot weer eens af te stoffen en teexposeren. willem huisde destijds naast de librije in het het torentje van het oude conservatorium met een meer dan imposante verzameling van flessen en glazen potten. ik weet niet of de beste mannog leeft, maar gemeentewerken is ten tijde van nieuwbouwplannen weken bezig geweest om het atelier van doorschot van zijn verzameling te ontdoen.

Reacties zijn gesloten.