Plotseling ontstaat er tumult in Bollebieste als Hichame A. (37) het aan de stok krijgt met zijn ex en haar nieuwe partner. Met een mes bedreigt hij het duo. Het wordt nog heftiger als A. omstanders begint te bedreigen. Alexander van der S. (42) ziet het vanuit zijn deuropening gebeuren. Als A. met een mes achter een kind aanrent, pakt Van der S. een zwaard en grijpt in. Hij gaat de confrontatie aan met Hichame A. terwijl het kind ergens naar binnen vlucht.
Meerdere buurtbewoners bellen in paniek de politie. Als de eerste politiewagens de straat inrijden gooit Alexander van der S. het zwaard bij zijn woning naar binnen. Hij steekt zijn handen in de lucht en gaat op de knieën op straat zitten. Agenten stormen op hem af om hem in te rekenen, maar dan roepen buurtbewoners: “Jullie hebben de verkeerde! Hij beschermde ons!”
Zwaard in de gang
Agenten houden Hichame A. aan en die blijkt gewond te zijn geraakt door het zwaard. Alexander wordt daarom ook opgepakt. Afgelopen week moest hij zich bij de politierechter verantwoorden voor zware mishandeling en verboden wapenbezit. Alexander van der S. vertelt de rechter wat hij zag gebeuren: “Iets verderop in de straat stak hij met een mes naar het gezicht van iemand. Daarna rende hij met mes achter een 16-jarige jongen aan.”
“Ik dacht: het is een of andere verwarde vent,” vervolgt Van der S. Hij legt uit dat hij wilde ingrijpen en naar iets zocht om de messentrekker op afstand te houden. “Ik keek in de gang en zag een sierzwaard liggen,” aldus Van der S. “Als er een bezem had gestaan had ik die gepakt.” De Zwollenaar heeft geen idee hoe Hichame A. gewond is geraakt. “Het was in ieder geval geen opzet en ik wilde hem alleen op afstand houden.” Hij voegt eraan toe dat het geen echt zwaard was: “Het is een sierzwaard, geen gesmeed of geslepen wapen. Als je ermee steekt, breekt het in stukken.”
Geweldpleger of buurtheld
De politierechter vraagt Alexander of hij begrijpt waarom hij in het verdachtenbankje zit. “Juridisch gezien snap ik dat heel goed,” is zijn antwoord. “Moreel gezien vind ik dat je iets moet doen als iemand met een mes achter een kind aanrent.” De magistraat kan zich in dat dilemma vinden. “We moeten dus bepalen of u een geweldpleger bent of de buurtheld.”
Als het aan Hichame A. ligt, gaat het dat eerste worden. Hij is samen met zijn advocaat in de rechtszaal aanwezig. In zijn slachtofferverklaring laat hij weten dat hij nog dagelijks kampt met de gevolgen van de mishandeling. Op zijn lichaam prijkt een litteken van zo’n 10 centimeter. “Als ik in de spiegel kijk, dan zie ik het,” aldus Hichame A. “Ik wil niet dat mijn kinderen ermee geconfronteerd worden.” Hij heeft er wel een oplossing voor. Hij eist 2500 euro smartengeld en 550 euro om een tattoo te laten zetten die het ontsierende litteken moet verhullen.
De officier van justitie gaat er niet in mee. Hij vraagt de rechter om Alexander van der S. te ontslaan van rechtsvervolging voor de mishandeling. Hij eist wel dat de Zwollenaar schuldig wordt bevonden aan verboden wapenbezit zonder dat hij er een straf voor krijgt. Dit omdat Van der S. het zwaard direct inleverde bij de politie voor vernietiging. Ook vraagt het Openbaar Ministerie de rechter om de eis tot schadevergoeding van Hichame A. af te wijzen.
Ingrijpen om te beschermen
“Het staat vast dat het slachtoffer door u geraakt is,” zegt de rechter als hij begint aan zijn uitspraak. “De man had ruzie met zijn ex en haar vriend. Hij stond met ontbloot bovenlijf met een mes te zwaaien,” vervolgt de magistraat. “Dat is hartstikke bedreigend en u greep in om anderen te beschermen. Dat is noodweer.” De rechter ontslaat Alexander van der S. van rechtsvervolging en legt hem geen straf op voor het verboden wapenbezit.
Hichame A. heeft al ruim een half jaar in voorlopige hechtenis gezeten. Inmiddels is hij op vrije voeten, in afwachting van de inhoudelijke behandeling van zijn strafzaak later dit jaar. Hij moet zich onder meer voor een poging doodslag verantwoorden … en de tattoo over zijn litteken uit eigen zak betalen.