Zwolse vrouw: ‘Zo onwerkelijk dat ik door een onbekende man in mijn eigen huis verkracht ben’

|   Laatste wijziging

Ter illustratie
Foto: Peter Denekamp

Na een drukke werkweek had het een leuk avondje uit moeten worden voor een jonge Zwolse vrouw. Op zaterdag 2 december vorig jaar dook ze met vriendinnen de stad in. Na een bezoekje aan café De Blauwvinger eindigde ze in De Stoof. Daar stond Walid K. (34) uit Zwolle haar aan te staren en dat gaf haar een ongemakkelijk gevoel. Ze kon toen nog niet vermoeden dat het veel erger zou worden. De Zwollenaar wordt ervan verdacht haar te zijn achtervolgd en dat eindigde in een brute verkrachting in de woning van de Zwolse.

Dinsdag verscheen Walid K. in de rechtbank om zich te verantwoorden voor de vermeende verkrachting. “Het verrast mij wat ik nu allemaal hoor,” zegt de Zwollenaar, die de Nederlandse taal niet machtig is, via zijn tolk. Hij zegt seks te hebben gehad met de vrouw nadat ze hem uitnodigde.

Open toegangsdeur
De vrouw zou hem in De Stoof hebben gevraagd om haar te achtervolgen naar huis. Ook beschreef ze waar ze woonde en hoe het appartementencomplex er van binnen en buiten uitzag. Hij vertelt de rechters dat hij haar daarom achtervolgde. Hij zag dat een andere man die haar naar huis bracht vertrok. De toegangsdeur van de flat was open waardoor hij de trappen op kon lopen naar haar appartement. Daar klopte hij aan en de vrouw zou de deur voor hem hebben geopend.

De politie bekeek camerabeelden en daarop zijn Walid K. en de jonge vrouw veelvuldig te zien. In De Stoof is er geen moment op beeld vastgelegd dat beiden met elkaar contact hebben. Wel is te zien dat de Zwollenaar heel even redelijk dicht bij het slachtoffer staat. Hoe de agenten en rechters ook kijken, op de beelden is niet te zien dat ze met elkaar praten.

Een andere camera legde vast dat de jonge vrouw hand in hand met een man De Stoof verlaat. Walid K. staat dan aan de overkant van de straat te kijken. Ook is hij rennend naar zijn fiets te zien. In de omgeving van de woning van het slachtoffer zijn ook de nodige camerabeelden in beslag genomen door de politie. Walid K. komt daar opnieuw in beeld.

Met andere jongen naar huis
De voorzitter van de meervoudige kamer houdt de Zwollenaar voor dat ze niet de indruk heeft dat Walid K. met zijn slachtoffer gesproken heeft in de kroeg. “Er was oogcontact omdat ze me leuk vond,” zegt K. “Daarna ben ik dichterbij gaan staan en heb haar gesproken.” Volgens K. zou de vrouw hem gezegd hebben dat ze hem leuk vond en hij naar haar woning kon komen.

Als de rechter doorvraagt wordt duidelijk dat de Zwolse hem niet vertelde hoe ze heette. Ook vertrouwde ze hem haar adres en telefoonnummer niet toe. “Ze heeft alleen het gebouw beschreven waar ze woonde en dat ik haar kon volgen,” aldus Walid K. De magistraat vind het een vreemde lezing. Ze wijst K. erop dat de vrouw in de kroeg iemand anders had ontmoet. “Vindt u het niet raar dat ze u vraagt om haar te achtervolgen, terwijl ze met een andere jongen naar huis gaat?”

Ze vraagt hem nogmaals hoe lang het gesprek met de vrouw duurde. “Dat was heel kort,” verklaart K. “Het moet toch een heel gesprek geweest als ze beschreven heeft hoe haar woning er uitziet?” vraagt de rechter. Een helder antwoord komt er niet. De oudste rechter heeft ook haar bedenkingen. “In welke taal voerde u eigenlijk dat gesprek met mevrouw?” Volgens Walid K. was dat een combinatie van Engels met een beetje Nederlands.

Walid K. vaker gezien
Het slachtoffer houdt er een heel andere lezing op na. Zij was die avond met vriendinnen op stap. Ze denkt zeker te weten dat ze Walid K. al eerder in De Blauwvinger zag en later in De Stoof. De vrouw verklaarde bij de politie dat ze K. veel vaker had gezien in de stad. “Hij staart mij altijd aan op een indringende manier en ik probeer hem te vermijden.”

In De Stoof kwam de vrouw een bekende tegen met wie ze later samen naar huis liep. Met hem had ze afgesproken dat hij haar veilig thuis zou brengen. Vooraf had hij al gehoord dat hij niet bij haar kon blijven, omdat het niet haar gewoonte is om iemand direct mee naar binnen te nemen.

Die man hield zich aan zijn woord en vertrok bij de woning van de Zwolse. De vrouw was moe en onder invloed van alcohol. Ze deed oordopjes in en kroop met haar kleren aan in bed. Plotseling schrok ze wakker omdat ze voelde dat iemand haar een tongzoen gaf en dat werd gevolgd door een brute verkrachting. Ze herkende de man uit het café en vroeg hem: “Hoe kom je hier.” De verkrachter antwoordde: “Je hebt me meegevraagd.” De vrouw zette het op een gillen en haar verkrachter vluchtte weg.

Naakt in bed
De vrouw ontdekte dat ze naakt in haar bed lag. Bij de politie verklaarde ze later dat ze nooit naakt slaapt en het niet anders kan dan dat de man haar in haar slaap moet hebben uitgekleed. Direct na de verkrachting belde de vrouw in paniek de jongen die haar thuis had gebracht. Die keerde terug naar haar woning en belde vervolgens de politie.

De vrouw, die over haar toeren was, vertelde de agenten dat een donkere man haar verkracht heeft. Dat zei ze ook huilend tegen haar vriendinnen die ze belde. De politie ontdekte dat de centrale toegangsdeur van het appartementencomplex defect was. Ook de voordeur van de woning van de vrouw vertoonde een mankement. De deur klemde en viel niet in de dagschoot. De vrouw verklaarde de deur niet in het nachtslot te hebben gedraaid toen ze thuiskwam. Door stevig tegen de deur te drukken kon de verkrachter in de woning komen, aldus de zedenrechercheurs. Bij het lichamelijk onderzoek van het slachtoffer werd sperma aangetroffen. Het bevatte DNA van Walid K.

Zwaar getraumatiseerd
Het slachtoffer was tijdens de rechtszitting niet aanwezig in de rechtszaal. Via een videoverbinding elders in de rechtbank volgde ze de zitting. De zwaar getraumatiseerde vrouw liet via een voorgelezen slachtofferverklaring weten het niet aan te kunnen om nabij Walid K. te zijn. “Je hebt een ravage aangericht in mijn leven. Op mijn leeftijd hoor je te genieten en dat is me afgenomen.” De vrouw vindt het moeilijk om buiten te komen en gaat met angst en beven haar boodschappen halen bij de supermarkt.

Ook is ze bang voor mensen met een donkere huidskleur. Iets wat ervoor heeft gezorgd dat ze haar werk, waarin ze veelvuldig contact heeft met mensen, niet meer kan doen. “Ik ben een paniekerige vrouw geworden,” schrijft ze in haar slachtofferverklaring. Ook slaapt ze tegenwoordig in haar woonkamer omdat de slaapkamer haar doet herinneren aan de verkrachting. “Het is zo onwerkelijk dat ik door een onbekende man in mijn eigen huis verkracht ben.”

De rechters vragen Walid K. wat hij van het relaas van de jonge vrouw vindt. Hij ontkent alles en blijft bij zijn eerdere verklaring. De vader van twee kinderen blijkt een strafblad te hebben. Daarop prijken een aantal winkeldiefstallen. Ook wil de IND zijn verblijfsvergunning intrekken, maar daar heeft zijn advocaat bezwaar tegen gemaakt.

Geraffineerd en vooropgezet plan
De officier van justitie twijfelt er niet aan wat er gebeurd is in de decembernacht. “Het politiebewijs ondersteunt alles wat het slachtoffer zegt,” aldus de officier. “Daarbij komt dat geen enkele getuige heeft gezien dat beiden met elkaar spraken in het café.” Ze neemt het Walid K. kwalijk dat hij ontkent. “Tegen beter weten in volhardt hij dat het een uitnodiging was.”

“De verklaring van verdachte klinkt zo onwaarschijnlijk,” vervolgt de magistraat. “Het was een geraffineerd, berekenend en vooropgezet plan waar hij geen enkele verantwoordelijkheid voor neemt.” Ze vindt dan ook dat er een lange gevangenisstraf moet volgen. “Vanwege veel strafverzwarende omstandigheden moet dit zwaar bestraft worden.”

Het Openbaar Ministerie eist een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 5 jaar en oplegging van een gedragsbeïnvloedende en vrijheidsbeperkende maatregel die van kracht wordt zodra K. zijn straf heeft uitgezeten. “Een hoge gevangenisstraf is van groot belang om de maatschappij tegen verdachte te beschermen,” aldus de officier.

De rechtbank doet over veertien dagen uitspraak.

Foto 1
Ter illustratie - Foto: Peter Denekamp
Ter illustratie
Foto: Peter Denekamp

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)