Zwolle – Recent onderzoek bevestigt dat het oudste diabetes-medicijn Metformine nog steeds bij de beste diabetesmedicijnen behoort, ondanks de komst van veel nieuwe medicijnen. Dit geldt voor mensen met diabetes mellitus type 2 (ouderdomsdiabetes). Onderzoeker Gijs Landman stelt dit op basis van gegevens van 1350 patiënten met diabetes type 2, die 10 jaar gevolgd zijn binnen een samenwerkingsverband van huisartsen en specialisten van de Isala klinieken. Bekend is dat diabetespatiënten een verhoogde kans hebben op hart- en vaatziekten. Dit komt onder andere doordat zij sneller leiden aan slagaderverkalking. Minder mensen weten dat patiënten met type 2 diabetes vijftig procent meer kans hebben te sterven aan kanker. De oorzaak hiervan is onduidelijk.
De farmaceutische industrie ontwikkelt tal van diabetesmedicijnen en financiert veel onderzoek. Nieuwe medicijnen zijn echter niet altijd beter. Het ‘oude’ medicijn metformine werd decennia geleden al voorgeschreven, maar blijkt nog steeds één van de beste. Een patiënt die metformine gebruikt, heeft de helft minder kans te sterven aan kanker. Hiermee is die kans weer bijna gelijk aan die van de gemiddelde bevolking. De onafhankelijke onderzoeksgroep van het Centre of Excellence voor Diabetes van de Isala klinieken en het Kenniscentrum voor Ketenzorg in Zwolle heeft dit vastgesteld. Vorig jaar werd al duidelijk
Zoals bij alle medicijnen kent metformine ook bijwerkingen. Sommige gebruikers krijgen in de beginfase diarree. Dit is dikwijls een reden om het gebruik vroegtijdig te stoppen en nieuwere medicijnen voor te schrijven. Meestal echter, is deze klacht tijdelijk en dosisafhankelijk. Voortzetten van Metformine bij een iets lagere dosis is dan in veel gevallen zinvol en heeft een positief resultaat. Metformine is ongeschikt voor patiënten met een slechte nierfunctie, omdat zij last kunnen krijgen van ernstige bijwerkingen.
Gijs Landman is verbonden aan het Centre of Excellence voor Diabetes van de Isala klinieken en het Kenniscentrum voor Ketenzorg in Zwolle. Dit kenniscentrum staat onder leiding van prof. Dr. Henk Bilo, internist bij de Isala klinieken en hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen. Samen met huisartsen bouwde hij in de afgelopen 10 jaar een zeer grote gegevensbank op van diabetespatiënten. Daarbij werd onder andere genoteerd of de patiënt metformine gebruikte. Op basis van deze gegevensbank was het voor Landman mogelijk een zeer betrouwbaar, zogenaamd prospectief, onderzoek uit te voeren. Het toonaangevende vakblad Diabetes Care heeft online de resultaten van dit onderzoek gepubliceerd (http://care.diabetesjournals.org).