Zwolle wil in 2025 flink investeren, Zwollenaren moeten overgang maken naar duurzame toekomst

Gemeenteraad Zwolle/Inzet: Wethouder Paul Guldemond.
Foto: Peter Denekamp/Gemeente Zwolle

Het gaat goed met de schatkist van de gemeente Zwolle. Dat was vrijdag de conclusie van Paul Guldemond, wethouder van financiën, bij de presentatie van de najaarsstukken. Het stadsbestuur wil volgend jaar dan ook flink investeren in een duurzame toekomst voor Zwollenaren en een gemeenschap waarin iedereen mee kan doen. Woningbouw is de topprioriteit van het college.

“Zwolle staat er financieel nog goed voor vergeleken met andere gemeenten,” zegt Guldemond. “Daardoor is er ruimte om nieuwe investeringen te doen en belangrijke voorzieningen overeind te houden.” Desondanks heeft de wethouder de nodige zorgen: “We moeten er rekening mee houden dat we minder geld gaan krijgen van het Rijk, terwijl de opgaven groot zijn.”

Klimaat
Volgens het stadsbestuur is het van groot belang dat Zwollenaren zich schoon en duurzaam gaan verplaatsen. Dit om woningbouw in de stad mogelijk te maken. “Dit kan alleen als burgers die overgang maken om Zwolle bereikbaar en leefbaar te houden,” aldus Guldemond. Daarnaast zet het stadsbestuur geld opzij voor de uitvoering van de klimaatadviezen van het Burgerberaad, voor het stimuleren van meer groen en circulair bouwen en financiële ondersteuning van bewonersinitiatieven om woningen te verduurzamen.

Als het aan het college ligt wordt er een warmtenet aangelegd. “Een belangrijke oplossing in de energietransitie,” stelt de wethouder. “Ook gaan we gemeentelijke gebouwen verduurzamen en passen we de stad verder aan op extreem weer als gevolg van de klimaatverandering.”

Pumptrackbaan Zwolle-Zuid
In de begroting wordt geld gereserveerd voor de aanleg van een pumptrackbaan in Zwolle-Zuid en een ontmoetingsplek voor jongeren in Holtenbroek. Er wordt geïnvesteerd in de herontwikkeling van Kulturhus de Elshof in Wijthmen en het Jeugdsportfonds. Extra ruimte is vrijgemaakt om het bestaande aanbod van cultuur en evenementen op orde te houden. Ook de dieren worden niet vergeten door het stadsbestuur. Stichting Flappus en de Dierenambulance Zwolle krijgen een financieel steuntje in de rug van de gemeente.

Op vrijdag 8 november bespreekt de gemeenteraad de begroting.

Foto's 2
Zwolle wil in 2025 flink investeren, Zwollenaren moeten overgang maken naar duurzame toekomst - Foto: Gemeente Zwolle
Foto: Gemeente Zwolle
Gemeenteraad Zwolle/Inzet: Wethouder Paul Guldemond. - Foto: Peter Denekamp/Gemeente Zwolle
Gemeenteraad Zwolle/Inzet: Wethouder Paul Guldemond.
Foto: Peter Denekamp/Gemeente Zwolle

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)