Zwartewaterland wil asbestsanering mogelijk maken voor inwoners met laag inkomen

Ter illustratie
Foto: Peter Denekamp

Woningeigenaren in Zwartewaterland met onvoldoende inkomen kunnen bij de gemeente een lening afsluiten voor het laten saneren van hun asbestdaken en gevels. Ook voor de verduurzaming daarvan, zoals dakisolatie, zonnepanelen of de aanleg van een groen dak, kunnen ze geld lenen. Dat stelt het college voor aan de gemeenteraad.

Uit landelijk onderzoek is gebleken dat er behoefte is aan leningen voor woningeigenaren die minder te besteden hebben en niet geholpen kunnen worden door een bank. De rijksoverheid en de provincie financieren de leningen en dragen het risico dat een lening niet helemaal kan worden terugbetaald.

“We vinden het belangrijk dat we in onze gemeente de verspreiding van asbest in het milieu zo veel mogelijk voorkomen,” zegt wethouder Harrie Rietman. “Daarmee beperken we risico’s voor de gezondheid van onze inwoners. Met deze nieuwe regeling die we voorstellen willen we asbestsanering voor iedereen mogelijk maken.”

Bij de aanvraag wordt gekeken naar de financiële draagkracht en of er geen andere financieringsoplossing mogelijk is. De rente staat vast op 1 procent. De eerste drie jaar hoeven woningeigenaren geen rente en aflossing te betalen. Daarna wordt periodiek beoordeeld of en hoeveel de aanvrager kan terugbetalen. De hele lening moet zijn afgelost na dertig jaar.

Voor mensen van 58 jaar of ouder die overwaarde in hun woning hebben die ze nu niet kunnen verzilveren, geldt dat ze een lening krijgen die wordt afgelost na verkoop van de woning of het overlijden van de langstlevende. Zij kunnen ervoor kiezen rente te betalen of de totale rente af te lossen aan het einde van de looptijd.

Het aanvragen van de lening kan nadat de gemeenteraad heeft ingestemd met deze regeling.

Foto 1
Ter illustratie - Foto: Peter Denekamp
Ter illustratie
Foto: Peter Denekamp

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)