Debra van der V. (40) uit Kampen is maandag tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 9 maanden veroordeeld. De moeder ontvoerde tot tweemaal toe haar vier minderjarige kinderen naar Polen. Van der V. kreeg haar straf opgelegd voor de eerste ontvoering. De vrouw was niet aanwezig bij haar strafproces en de uitspraak. Ze verblijft nog steeds samen met haar kinderen in Polen.
Na een echtscheiding kregen Van der V. en haar ex-man het co-ouderschap van hun vier kinderen. Al snel vlogen de beschuldigingen over en weer. Beide ouders verweten elkaar dat het kroost niet veilig was bij de ander. In januari 2019 werden de kinderen onder toezicht van de jeugdbescherming geplaatst.
Met minderjarige kinderen naar Polen
In de periode die volgde zagen haar buren dat ze samen met haar nieuwe partner, een Poolse man, de auto inpakte. “Ze hing een smoesje op dat ze gingen verhuizen naar Hattem,” zei de officier van justitie twee weken geleden tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak. In werkelijkheid vertrok Van der V. met haar nieuwe vriend en vier minderjarige kinderen naar Polen.
De vader schakelde de politie in en wilde dat zijn kinderen terugkwamen naar Nederland. Ook stapte hij naar de familierechter. Die bepaalde in april 2020 dat de vier kinderen bij de vader moesten gaan wonen. Vijf maanden later besliste de rechtbank dat Debra van der V. het co-ouderschap verloor en de vader het ouderlijk gezag toegewezen kreeg.
De vader ging ook in Polen de juridische strijd aan. De rechtbank bepaalde daar dat de kinderen terug moesten naar de vader. De autoriteiten in Polen gaven er geen vervolg aan en werkten niet mee aan de uitlevering. Justitie vaardigde een internationaal aanhoudingsbevel uit. In september 2022 hield de Belgische politie haar aan in Brugge. De kinderen gingen toen terug naar hun vader in Zwolle en Van der V. werd na haar uitlevering aan Nederland in de cel gezet op verdenking van kinderontvoering.
Tweede ontvoering vanuit Zwolle
De rechtbank besloot uiteindelijk dat Van der V. het verdere verloop van haar strafzaak in vrijheid mocht afwachten. De Kampense greep opnieuw haar kans om haar vier kinderen vanuit Zwolle mee te nemen naar Polen.
Nederland vaardigde een Europees aanhoudingsbevel uit maar een Pools gerechtshof oordeelde dat wat de moeder had gedaan volgens Pools recht niet strafbaar is. Om te voorkomen dat ze direct in de boeien zou worden geslagen, was Debra van der V. niet aanwezig in de Zwolse rechtbank voor de inhoudelijke behandeling van de eerste kinderontvoeringszaak.
“Ze heeft de feiten nooit ontkend,” zei haar advocaat Umut Yildirim tegen de rechters. “De kinderen gaan in Polen naar school en maken het goed.” Hij voegde eraan toe dat Van der V. niet voornemens is om terug te keren naar Nederland omdat ze vreest voor haar leven en dat van de kinderen. Ook is ze bang dat de vader haar dochter seksueel misbruikt.
De officier van justitie plaatste vraagtekens bij de verklaringen van Van der V. over haar ex-man. “Het is opvallend dat ze hem beschuldigde van het bij de keel grijpen van een van de kinderen,” zei de magistraat. “Maar de moeder wilde daarna niet dat een jeugdbeschermer met het kind sprak.” Volgens het OM sprak het ook niet in haar voordeel dat Van der V. al eerder voor de rechter verscheen en schuldig werd bevonden aan oplichting.
Signaal aan ouders in vechtscheidingen
“Mevrouw laat een doortraptheid zien en speelt eigen rechter,” vervolgde de officier. “Ze negeerde uitspraken van rechters. Ze heeft kansen gehad om het te herstellen en dat niet gedaan. In plaats daarvan heeft ze de kinderen weer meegenomen. Omdat het om internationale kinderontvoering van vier minderjarige kinderen ging en justitie een signaal naar andere ouders in vechtscheidingen wilde afgeven, eiste hij een gevangenisstraf van 2 jaar, waarvan de helft voorwaardelijk.
Haar advocaat verzocht de rechters om het te houden bij een onvoorwaardelijke celstraf gelijk aan het voorarrest gecombineerd met een geheel voorwaardelijke gevangenisstraf. “Ze handelde in het belang van de veiligheid en het welzijn van de kinderen,” aldus Yildirim. “Voorts was er geen sprake van geweld omdat de kinderen zelf weg wilden bij hun vader.”
De rechtbank besliste dat Van der V. 9 maanden het gevang in moet. “Ze belemmerde de vader in het recht om zijn kinderen op te voeden en te verzorgen,” aldus de rechters. “Ook heeft ze de taak en bevoegdheden van de jeugdbescherming miskend.” De rechtbank nam het Van der V. verder kwalijk dat ze meerdere gerechtelijke uitspraken bewust aan de laars lapte en geen enkele verantwoording aflegde over de ontvoeringszaak.