Jonge Zwollenaren horen celstraffen eisen voor ontvoering bij Jumbo in Assendorp

|   Laatste wijziging

Ter illustratie
Foto: Peter Denekamp

Het openbaar ministerie heeft dinsdag gevangenisstraffen geëist tegen twee 20-jarige Zwollenaren en een 18-jarige plaatsgenoot. Zij zouden zich, samen met twee andere verdachten, schuldig hebben gemaakt aan een gewelddadige ontvoering in Assendorp. Daarbij kreeg een man een pistool tegen zijn hoofd gezet. De jongste verdachte wordt naast de ontvoering ook verdacht van een straatroof in Holtenbroek en een inklimming in Wapenveld.

Hij was ten tijde van de feiten minderjarig. De rechtbank en het OM wilden de zaak tegen de drie verdachten bij voorkeur gelijktijdig behandelen. De magistraten oordeelden dat dit belang zwaarder woog dan de openbaarheid van rechtspraak. De behandeling van de strafzaken tegen beide volwassen verdachten vond daarom in beslotenheid plaats. Publiek en journalisten waren niet welkom in de rechtszaal, wat er precies is gebeurd in Assendorp blijft dan ook de vraag.

Wat we wel weten
Op vrijdag 5 november 2021 wordt tussen 20.00 en 21.00 uur een Zwollenaar naar een busje gelokt bij de Jumbo in Assendorp. Daar wordt hij hardhandig in getrokken en krijgt een vuurwapen op zijn hoofd gezet. “Stap in en zet je telefoon uit,” krijgt hij te horen. “Jij wil gangster spelen en dan ga je nu zien wat er gebeurt. Je moet praten, anders gaat deze door je hoofd.” De geblindeerde bus zet vervolgens koers naar een parkeerplaats bij het Westerveldse Bos.

Daar gaan de bedreigingen verder en de ontvoerders willen geld zien. “Je kunt het oplossen door 5.000 euro te betalen. Het is een borg tot je een naam noemt.” De Zwollenaar moet 2.000 euro direct aanbetalen. In het bos krijgt hij klappen en wordt geschopt. Ook wordt hem duidelijk gemaakt dat hij niet naar de politie mag gaan. “Anders gaan er gaten door je huis.” Een gijzelnemer zegt nog: “Ik ben tranquilo gebleven, anders had ik de trekker wel overgehaald.” Tranquilo is straattaal voor rustig blijven.

Autobrand aan de Rietbergmate
Op 1 maart 2022 valt een arrestatieteam binnen bij de dan nog 18-jarige Ali S. uit Zwolle. Het slachtoffer heeft hem herkend als bestuurder van het busje. Ali S. ontkent dat hij betrokken is geweest bij de ontvoering. “Ik was die avond met mijn vriendin bij de Milligerplas.”

“Ik ben op een gewelddadige manier door het AT uit mijn huis gehaald, moest mijn negentiende verjaardag in beperkingen vieren, kan mijn opleiding tot beveiliger niet meer afmaken en werken voor de overheid kan ik door dit wel vergeten,” zegt Ali S. Het stoort hem dat de politie hem als verdachte aanmerkt, omdat het slachtoffer denkt dat hij de chauffeur was.

Mede-verdachte Arshia G. uit Zwolle werd een week later aangehouden. Ook hij was 18 jaar ten tijde van de ontvoering. In de periode voor de ontvoering heeft hij WhatsApp-contact met de minderjarige Zwollenaar. De twee hebben het over research doen naar een autobrand. Op 11 oktober 2021 is de auto van de moeder van Arshia G. in brand gestoken aan de Rietbergmate in Zwolle-Zuid. Het duo noemt de naam van de man die later ontvoerd werd. Ze verdenken hem ervan iets met de brandstichting te maken te hebben.

Gebiedsverbod voor Assendorp
Vorig jaar november verschijnen Ali S. en Arshia G. opnieuw op een tussentijdse zitting in de rechtbank. Ali S. is op dat moment op vrije voeten en voorzien van een enkelband. Samen met zijn advocaat doet hij een poging om bevrijd te worden van zijn enkelband. “Het is een vrij ingrijpend middel en beperkt hem in zijn vrijheid,” aldus de advocaat. “Zijn opleiding wil niet hebben dat de enkelband zichtbaar is.”

De jonge Zwollenaar heeft op dat moment een gebiedsverbod voor Assendorp. Daardoor moet hij omfietsen via Zwolle-Zuid om op school te komen. Arshia G. zit op dat moment nog vast. Zijn advocaat verzoekt de rechtbank om hem voorlopig vrij te laten in afwachting van de inhoudelijke behandeling van zijn strafzaak.

“De straal van het gebiedsverbod kan niet verkleind worden, omdat verdachte dan te dicht bij de woning van het slachtoffer komt,” is de reactie van de officier van justitie op het verzoek van de advocaat van S. “We moeten absoluut voorkomen dat ze elkaars pad kruisen.” Ook wil de officier dat Arshia G. achter de tralies blijft.

De twee officieren delen de advocaat van G. dan mee dat haar cliënt ook gedagvaard wordt voor de mishandeling van een medewerker van de jeugdinrichting waar hij gevangen wordt gehouden. De rechtbank besluit dat G. vast blijft zitten en er niets verandert aan de enkelband en het toezicht van S.

Overval op de Palestrinalaan
Ali S. en de minderjarige Zwollenaar worden naast hun betrokkenheid bij de ontvoering tevens verdacht van straatroof. Op maandag 17 januari 2022 zouden zij met geweld iemand op de Palestrinalaan hebben overvallen en maakten het slachtoffer een iPhone 13 afhandig. De minderjarige Zwollenaar wordt ook verdacht van een inklimming in Wapenveld op zondag 27 februari 2022. Daarbij maakte hij samen met anderen blikjes drinken buit.

Arshia G. werd begin dit jaar veroordeeld tot een gevangenisstraf van 5 jaar vanwege een gewapende woningoverval. Voorzien van vuurwapens overviel hij samen met twee andere mannen een gezin in Bergen op Zoom. Tijdens de brute overval lag een kind te slapen in de woning.

Het OM wil Ali S. en Arshia G. 30 maanden achter de tralies laten verdwijnen. Tegen de minderjarige Zwollenaar is 18 maanden jeugddetentie geëist. Het OM heeft de rechtbank ook verzocht om alle drie verdachten een contact- en locatieverbod op te leggen. “Tevens is bij alle verdachten de hoofdelijke toewijzing van de vordering benadeelde partij geëist,” zegt Martine Baar, woordvoerder van het openbaar ministerie, desgevraagd. Hierdoor kan desnoods een verdachte gedwongen worden de schade te vergoeden aan het slachtoffer als de rest niet betaalt.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Foto 1
Ter illustratie - Foto: Peter Denekamp
Ter illustratie
Foto: Peter Denekamp

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)