Een 23-jarige beveiliger uit Nederland (gemeente Steenwijkerland) is donderdag door de politierechter in Zwolle vrijgesproken van een mishandeling in Kampen. De man kreeg het vorig najaar aan de stok met de buurman van zijn vriendin. Justitie besloot om hem een straf op te leggen zonder tussenkomst van de rechter. Voor een beveiliger kan een aantekening op het strafblad betekenen dat zijn beveiligingspas wordt ingetrokken waardoor hij zijn baan verliest.
Op zaterdag 9 september 2023 reed de beveiliger naar zijn vriendin in Kampen om samen met haar naar het strand te gaan. Haar buurman stoorde zich eraan dat de beveiliger de motor van zijn auto niet uitzette toen hij op de parkeerplaats stond te wachten. De Kampenaar begon te schreeuwen en de beveiliger probeerde hem tot bedaren te brengen. Hij vroeg de boze buurman om weg te gaan en die gaf gehoor aan het verzoek.
Buurman met schop in de hand
Nadat de vriendin was ingestapt kwam de buurman terug met een schop in zijn handen. Hij tikte op het raam aan de bestuurderszijde en begon opnieuw te schreeuwen tegen de beveiliger. Die stapte op zijn beurt uit en gaf de buurman een duw tegen zijn borst. De buurman kwam opnieuw op hem af, waarna de beveiliger hem de schop afpakte en deze teruglegde in de voortuin van de buurman.
De buurman deed bij de politie aangifte van mishandeling. Hij beweerde een duw te hebben gekregen en dat de beveiliger zijn arm op de rug had gedraaid, waardoor hij een gescheurde spier opliep en een week niet kon werken. Een andere buurman was getuige en bevestigde het verhaal. Ook had hij het incident gefilmd met zijn telefoon.
Een andere getuige zag het opstootje in de straat, maar verklaarde niet te hebben gezien dat de beveiliger de arm van de man op de rug draaide. De beveiliger bekende bij de politie dat hij de buurman een duw tegen de borst had gegeven. “Ik vond die schop bedreigend naar mijn vriendin en mij toe,” aldus de beveiliger. “Ik heb hem afgepakt om te voorkomen dat er iemand gewond raakte.”
Zaak voor de politierechter
Zonder tussenkomst van een rechter legde de officier van justitie de beveiliger een boete op van 500 euro en bepaalde dat hij de buurman 325 euro smartengeld moest betalen. Daarnaast zou mishandeling, een misdrijf, op zijn strafblad komen te prijken met grote gevolgen voor de Nederlander. Omdat een strafbeschikking door het OM alleen kan worden opgelegd als schuld vaststaat, liet de beveiliger de zaak voor de politierechter komen.
De advocaat van de beveiliger, Henk Voors, riep de vriendin van de beveiliger op om onder ede in de rechtszaal te verklaren wat zij die dag gezien had. Ze was niet eerder door de politie gehoord. De jonge vrouw deed haar relaas en bevestigde de duw tegen de borst. Over de arm die op de rug zou zijn gedraaid, verklaarde ze dat het nooit was gebeurd.
Videobeelden van andere buurman
De politierechter concludeerde na het bekijken van de videobeelden van de andere buurman dat de duw te zien was. Het op de rug draaien van de arm ontbrak op de beelden. Het slachtoffer stuurde een verklaring van zijn huisarts over het letsel aan zijn arm. De medicus vertrouwde aan het papier toe dat een spier in de onderarm was gescheurd bij een conflict waarbij zijn patiënt een schop horizontaal voor het lichaam hield. Hij en zijn belager zouden tegenover elkaar hard aan de steel hebben getrokken.
Het getraumatiseerde slachtoffer voegde zich in de rechtszaak als benadeelde partij en eiste 2000 euro smartengeld. De rechter wilde weten of de beveiliger vaker geweld had gebruikt tegen anderen. “Nee, alleen werkgerelateerd,” antwoordde de beveiliger, die een blanco strafblad heeft.
Geen mishandeling
“Het duwen is zonder meer bewezen,” concludeerde de officier van justitie. “Alleen blijkt nergens uit dat hij de buurman daarmee pijn heeft gedaan. Ook is daardoor geen letsel ontstaan. Dat is geen mishandeling.” De magistraat was er niet van overtuigd dat de beveiliger de arm van de buurman op de rug draaide. Hij vroeg de rechter om de beveiliger vrij te spreken en de strafbeschikking van het OM te vernietigen. Ook hoefde de beveiliger van justitie geen cent smartengeld aan de buurman te betalen.
“Ik ben er absoluut niet van overtuigd dat dit is gebeurd,” zei de politierechter tijdens haar uitspraak. Ze ging mee in de eis van de officier en sprak de opgeluchte beveiliger geheel vrij.