Zwolle – Stichting Bankgebouw van Straaten maakte zondag bekend dat het alle beroepen inzake de procedures rondom de bankenlocatie aan de Melkmarkt in Zwolle heeft ingetrokken. Juridisch ziet de stichting geen kansen meer om de sloop van de panden te voorkomen.
Vanaf de oprichting van de stichting heeft het aangegeven dat ze niet louter willen procederen om te procederen. De stichting heeft in de afgelopen jaren aangedrongen op een zorgvuldige afweging van de belangen. De gemeente heeft in die belangenafweging de economische haalbaarheid zwaarder laten wegen dan de monumentale waarden van de panden, zegt de stichting. Deze politieke keuze diende de stichting in onze democratie te respecteren. Wel blijft het standpunt, dat voor het visitekaartje van Zwolle het een gemiste kans is om in de nieuwbouwplannen de drie waardevolle en eeuwenoude panden niet (mogelijk gedeeltelijk) in te passen. Naar het oordeel van de stichting zou een van de oudste stukjes binnenstad daardoor bewaard kunnen blijven. Het college en de raad heeft te kennen gegeven hier echter niet in te geloven.
Zo gaat het worden…
Een groot winstpunt voor de stichting is de erkenning van de monumentale waarden door diverse onafhankelijke instanties, zoals het Oversticht en de Raad voor Cultuur. Hierdoor werd duidelijk dat de strijd terecht was, zegt de stichting.
Altijd moeilijk je verlies te nemen. Maar toch flink gevochten hoor!
Misschien nieuwe actie “sloop banken” :D:D:D
Persoonlijk vind ik de banken niet ‘mooi’, maar zou ik ze om de monumentale waarde idd bewaard zien houden, met name de kelders…
Tijdens een debat in de binnenstad voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart, begreep ik via via dat de gemeente Zwolle uitdrukkelijk de opdracht had gegeven aan de welstandcie een welstandsadvies af te geven en geen monumentencie advies, maar ik heb dit nooit uitgezocht, dat zou ik namelijk een zeer kwalijke zaak vinden en wellicht een juridische grondslag voor verzet tegen de afbraak van de panden…
@ Simone; Dit zal ook wel niet voor niets zijn
toch?
Het is toch triest dat de architect voor de nieuwbouw gekozen heeft voor een historiserend ontwerp, terwijl de huidige historische gebouwen die er nu staan eenvoudig in te passen zouden zijn in een nieuwbouw stramien.
Het dertien in een dozijn ontwerp is echt een aanfluiting voor een stad als Zwolle. Hoeveel historische missers moet een stad nog maken voor het tot besef komt dat je het verleden moet koesteren. Begrijp me niet verkeerd: sloop is soms absoluut de beste oplossing, maar als ik zie wat er nu voor terug komt dan is het simpelweg een slap aftreksel van wat er nu al staat. Dit alleen maar om voor een projectontwikkelaar wat m³ te creëren. Schande!
nee Dick dat klopt vast, maar ik doel meer op gemeentelijk beleid, transparantie naar burgers én raad en de invoerring van de monumentenwet vorig jaar waarin geìntegreerde monumentencie verplicht is gesteld. Ik weet niet welke bevoegdheden een gemeente heeft zich vrijheden te veroorloven. Daarnaast zijn we inmiddels in een zover stadium met afspraken, aannemers e.d. dat het idd een gepasseerd station is. De Stichting heeft in ieder geval de erkenning gekregen dat het hier wel degelijk om monumentale waarden gaat.
@ Simone, heb me er niet in verdiept, maar er is toch ook een voorlichting naar de inwoners toe geweest? We hebben het ook eens op een topic over de bouwkundige staat van de panden gehad. Weet er zelf in elk geval te weinig van af.
Ik wil de Stichting bedanken voor de inzet!
Bijzonder triest dat de gemeente Zwolle kennelijk niet het vermogen of niveau heeft om de monumentale waarden te integreren in de nieuwbouw.
Ontzettend jammer en een gemiste kans om ‘oud en nieuw’ te combineren in dit project. Het tijl gebouw zal ik niet missen, maar die andere 3 panden horen niet te worden gesloopt, maar de gevels moeten worden gerenoveerd en behouden!!
Hebben de wijze heren dan niets geleerd vanuit het verleden>:(
Toch zond dat op 1 van de meest prominente plekken in de stad gekozen wordt voor de bouw van een projectblok die een 1 op 1 kopie is van het gemiddelde winkelcentrum op een venexlocatie.
Het argument van economische haalbaarheid vind ik niet relevant voor de gemeente. Dit is alleen interessant voor de projectontwikkelaar.
Als ik het plaatje zo bekijk is er gekozen voor 9 kleurtjes steen (gevels). Wanneer de gemeente gekozen zou hebben om er 9 kavels van te maken, weet ik zeker dat ze 9 ontwikkelaars, aannemers of andere geïnteresseerden hadden kunnen vinden die het historisch verantwoord en economisch haalbaar hadden kunnen ontwikkelen.
Wat zonde….is er echt niks meer aan te doen?
Wat er ook gebouwd wordt, je kan het nooit iedereen naar de zin maken, zo werkt dat nu éénmaal. Wat er nu staat vind ik ook geen gezicht en armoedig.
Geld is kennelijk belangrijker dan waarde…
Hoe zit het nou met die nieuwbouw? Rechts op de tekening zien we toch de Melkmarktstraat? Nou zit de SNS-Bank daar nog niet zo lang met een fikse verbouwing daaraan vooraf. Blijft dat pandje wel staan?
Jammer dat de strijd moet worden gestaakt, over een aantal jaren is dit waarschijnlijk het nieuwe Gouverneurshuis.
Trouwens rijdend over de A28 naar Amersfoort is in de nieuwe Vinex wijk rechts een dergelijk ontwerp anno 2010 al te zien. Brr..
Waarom niet het oude inpassen in het nieuwe. Het Overijssels Museum laat bijvoorbeeld zien dat het echt spannender kan !
Dat nieuwbouwplan valt onder de categorie burgergetrut en confectiebouw. Echt iets voor een provinciestad. Onvergeeflijk dat hiervoor drie monumentale panden plat worden geslagen.
Er is niets geleerd van het drama rond het Gouveneurshuis. Schande!
Wat mij zo misselijk maakt zijn die huichelachtige politici met hun eeuwige geslijm over onze aantrekkelijke historische binnenstad. Mooie woorden maar ondertussen is er geen poot uitgestoken om de drie monumentale panden aan de Melkmarkt te redden.
Dit is echt heel erg jammer.
Stichting: bedankt voor jullie inzet.
Laten voor de geschiedschrijving de namen van de verantwoordelijke wethouders goed noteren.
“Architectuur en Hergebruik”. Dat is het thema van de dag van de architectuur die binnenkort plaatsvindt. Kijk voor meer informatie op de site van de BNA.
Juist nu staat Zwolle op het punt drie beeldbepalende panden te slopen die zich bij uitstek lenen voor een nieuwe functie. Triest, zeer triest.
Hoe was de technische staat N? Hergebruik waarvoor N? Niet eens met wat er voor in de plaats komt N? Of roeptoeter je liever…N?