Adverteren? Klik en informeer naar de mogelijkheden!

Pontje Haersterveer

Door Dick Algra

Het pontje is natuurlijk ook heel bekend geworden door de, in 1921 overleden, pontbaas Jacob Versteegh.
Foto: Peter Denekamp

Als het pontje over de Vecht, te vinden aan het eind van de Haersterveerweg, in het nieuws is, moet ik dat lezen. Ik ken bijna mijn hele leven de plek waar het, om met Drs. P te spreken, “heen en weer” vaart. En ik ken het pontje zelf al sinds mijn middelbareschooltijd, toen het ter hoogte van de Westerlaan, in de (daar allang gedempte) Willemsvaart heen en weer voer.

Het pontje is natuurlijk ook heel bekend geworden door de, in 1921 overleden, pontbaas Jacob Versteegh. Een zeer markant persoon, decennialang de man achter het wel en wee van het pontje.

Nu is het in het nieuws door een tariefsverhoging. Na dertig jaar is de prijs van de overtocht verhoogd van 60 eurocent naar een hele euro. In dit digitale tijdperk werd het wisselgeld het probleem en natuurlijk de kosten. Zoals onderhoud en het jaarlijks tweemaal vernieuwen van de kabel, dat kost wel het een en ander. Je zou zeggen, logische zaak, niets aan het handje.

Maar waarom dan toch deze column? Simpel gezegd, om het commentaar erop van een aantal digitale lezers. Nu zijn we bij 1Zwolle ook wel gewend aan soms azijnzure reacties, maar waarom dat ook moet bij zo’n aardig initiatief als dit pontje, is mij een raadsel. Daar komt dan vaak bij dat zo’n lezer de schrijver van het artikel de les wil lezen, maar het dan ook nog doet in slecht Nederlands. Voorbeeldje?

Ik citeer, inclusief de fouten: “Van 60 cent naar 100 cent dat is bijna een verdubbeling van de prijs. Dat er een paar procent boven op komt oke, maar dit vindt ik wel buiten proporties. Maar helaas staat er in dit artikel geen overzicht van de boekhouding van dit pondje. Het blijft dus gissen en gokken of deze pittige prijsverhoging terecht is. Dat wisselgeld teveel gedoe is vindt ik in ieder geval geen argument , want dit is gewoon verkrijgbaar bij iedere bank in Nederland en alle winkeliers maken hier gebruik van.” Einde citaat.

Gelukkig wordt er ook positief gereageerd, dus ook daar een voorbeeld van, en ik citeer weer: “Super, betaal al jaren een euro, wie vraagt nu geld terug van een euro voor het vrijwillig werk van deze mannen, dat is zuinigheid ten top, hoop dat het pontje nog jaren blijft.” Einde citaat.

Foto 1
Het pontje is natuurlijk ook heel bekend geworden door de, in 1921 overleden, pontbaas Jacob Versteegh.
Het pontje is natuurlijk ook heel bekend geworden door de, in 1921 overleden, pontbaas Jacob Versteegh.
Foto: Peter Denekamp

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)