Zwolle – Het Haersterveer over de Vecht was afgelopen anderhalf jaar uit de vaart. Fietsers en wandelaars konden vanwege coronamaatregelen geen gebruik maken van het handgetrokken kabelpontje. Maar maandagmorgen is het pontje weer in de vaart genomen.
Het verbindt Zwolle met de buurtschap Haerst. Niet alleen buurtbewoners maar ook fietsende Zwollenaren en toeristen maken in de zomer veelvuldig gebruik van dit veer om de Vecht over te steken. Burgemeester Peter Snijders kwam maandagmorgen op de fiets naar “één van de mooiste plekjes van Zwolle” en opende de ingebruikname van het pontje.
Alvorens als eerste passagier de overtocht te maken, onthulde hij de nieuwe klokkenstoel aan de Zwolse kant. Twee jaar geleden hadden vandalen de oude klokkenstoel in de fik gestoken. De vrijwilligers Bart Mooiweer, Wim Jager en Jan Rol hebben de nieuwe klokkenstoel in elkaar gezet volgens de bouwtekening die pontbaas Jacob Versteegh heeft gemaakt, “zoals die er vroeger uitzag.” Hij wil het liefst alles bij het oude houden: “Het betere is de vijand van het goede.”
Lange tijd geleden hing er een mooie koperen bel in de klokkenstoel, maar die is gestolen. Daarna wordt er tegen een stuk ijzeren buis geslagen als passanten de veerman aan de overkant oproepen voor de overtocht. Deze ijzeren bel is teruggehangen in de nieuwe klokkenstoel. Ook is gebruikgemaakt van oude dakpannen. Zelfs het enigszins verweerde handgeschreven bordje is weer opgehangen.
Nadat de burgemeester de nieuwe klokkenstoel had onthuld, ging hij voor een retourtje aan boord van het fiets- en voetveer samen met Jacob Versteegh, zijn vrouw Bes en enkele vrijwilligers. Ook gingen er gelijk al een paar fietsers mee.
Het pontje heeft een rijke geschiedenis. In 1966 had de overheid het pontje opgeheven vanwege nieuwe veiligheidsregels, maar tien jaar later heeft de VVV het veer weer in gebruik genomen. Daarna is het steeds door een groep vrijwilligers in stand gehouden. Jacob Versteegh meerde hier in 1988 met zijn schip aan en heeft samen met zijn vrouw het veerhuis gekocht. Vanaf die tijd is hij veerman van het pontje, maar hij doet het niet alleen.
Op dit moment zijn er dertien mannen en drie vrouwen die volgens een rooster het pontje trekken. Drie ploegjes per dag en zeven dagen in de week. De trekkers bewegen de pont voort door met een houten klos aan de kabel te trekken. Voorbijvarende schippers worden gewaarschuwd met een toeter aan een oude fietspomp.
Jacob Versteegh heeft onlangs een pacemaker gekregen vanwege hartproblemen en hij moet het nu nog even rustig aan doen en mag nog niet trekken. Wel gaat hij ervan uit dat in de toekomst wel weer te doen: “Nu wordt het pontje nog met de hand getrokken, maar straks vaart hij op een motortje: mijn pacemaker!” Humor is hem niet vreemd. Hij vroeg de burgemeester om aanpassing van het straatnaambordje bij de pont. Nu staat daar ‘Haersterveerweg’, maar Jacob wil dat wijzigen in ‘Haersterveer weg? Nooit!’.