Proef met verzamelen van plastic slaat aan

Zwolle – Bewoners in de Veerallee en Hogenkamp bieden bijna vijf keer meer plastic- en kunststofverpakkingen aan dan het gemiddelde van Zwolle. Omgerekend verzamelen de bewoners op jaar basis 48 kilo, terwijl dit in de rest van Zwolle 11 kilo is. Dit is het positieve resultaat van het eerste half jaar van de tweejarige proef met gescheiden inzameling van plastic- en kunststofverpakkingen via de grijze containers.

Tijdens de tweejarige proef gebruiken de bewoners vanaf januari dit jaar de grijze containers uitsluitend voor plastic- en kunststofverpakkingen en het restafval brengen zij naar de ondergrondse containers op verschillende plekken in de wijk. Met deze proef wil de gemeente Zwolle onderzoeken wat de meest efficiënte vorm van kunststof inzameling is. Een andere positieve ontwikkeling van de proef is dat de hoeveelheid oud papier in het restafval is gedaald. Er wordt meer oud papier gescheiden via de blauwe containers. Het oud papier wordt gerecycled waardoor er voor nieuw papier minder bomen gekapt hoeven te worden. Bovendien profiteert een school of vereniging in de wijken die het oud papier inzamelt van de grotere hoeveelheid oud papier in de blauwe container.

Een minder positieve constatering is dat er nog teveel tuinafval in de ondergrondse containers bij het restafval terecht komt. Dit is jammer want het tuinafval kan men eenvoudig gescheiden aanbieden. Het kleine tuinafval kan eenvoudig in de Gft-container. Grof tuinafval kan men gratis brengen en laten ophalen door ROVA. Hiervoor kan men een afspraak maken met de klantenservice van ROVA, telefoon (038) 427 37 77.

Dit kan ook digitaal via www.rova.nl. Het gescheiden Gft-afval wordt in de nieuwe vergister van ROVA duurzaam verwerkt tot groen gas en compost. Van het groen gas laat ROVA een deel van haar wagenpark op deze brandstof rijden, waardoor de uitstoot en het lawaai van de voertuigen aanzienlijk vermindert.

 

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

8 gedachten over “Proef met verzamelen van plastic slaat aan”

  1. Wie had anders verwacht. Proeven die de gemeente doet, (zogenaamd) om de burger te laten bepalen, slagen volgens mij altijd. Of kan iemand mij twee voorbeelden noemen waarbij de proef mislukte ?

  2. Misschien ook een beetje vertekend beeld dat inzamelen in Hogenkamp. Ik lever mijn plastic vaak bij de C1000 in (Hogenkampseweg) omdat dat handig is. Plastic weg en boodschappen doen. Dat doen er ongetwijfeld meer.

Reacties zijn gesloten.