Zwolle – Donderdag 4 november a.s. wordt de winnaar bekend gemaakt van een prijsvraag van Agentschap NL voor bijzondere vergistingsprojecten. Een van de genomineerde projecten is de gloednieuwe vergistingsinstallatie van ROVA/HVC in Zwolle. De prijs die ingesteld is door het Ministerie van Economische Zaken in het kader van het programma Duurzame Energie Nederland, wordt uitgereikt tijdens het symposium ‘Green Gas and Bio Gas’ in ‘s-Hertogenbosch. De vakjury beoordeelt de nominaties op criteria als duurzaamheid, herhaalbaarheid en innovatie.
De installatie is in juli 2010 in gebruik genomen. Nu al rijden ruim vijftien bedrijfswagens rond op groen gas. De installatie is het resultaat van een bijzondere samenwerking van afvalverwerkers ROVA en HVC en een serie partners waaronder de provincie Overijssel, Gasunie, Enexis, Gasterra en Salland Olie. Met dit project levert ROVA een concrete bijdrage aan duurzaamheid. Het laat ook burgers zien dat hun inspanning om afval te scheiden loont en terugbetaald wordt. En het draagt bij aan het realiseren van de duurzaamheidsdoelstellingen van (ROVA) gemeenten.
Hoe werkt het? Het door burgers gescheiden gft wordt ingezameld en verwerkt in de vergister. In twee tanks wordt jaarlijks 45.000 ton gft-afval gestort. Bacteriën gaan vervolgens twee weken aan het werk om het afval te vergisten. De warmte die daarbij vrijkomt wordt weer teruggevoerd naar de installatie die stabiel op 55 °C blijft, de ideale temperatuur voor vergisting. Het resultaat: vloeibare compost, vaste compost en 4 miljoen kuub aan biogas. Om dit biogas gaat het. Het gas, een mengsel van vooral methaan en koolstofdioxide, wordt opgewerkt tot 3 miljoen kuub gas van aardgas kwaliteit (groen gas), en vervolgens ingevoed in het landelijke aardgasnetwerk. Dit klinkt simpel, maar het is een ingewikkeld proces dat nu voor het eerst in Europa plaatsvindt. De bedrijfswagens van ROVA ‘tanken’ het groene gas en rijden er fijnstof- en geluidsarm opuit om een volgende lading gft op te halen. En zo is de keten weer rond.
de BBF ysselsteyn heeft een biogasverwerkings technologie ontwikkeld die de verblijfstijd van de biomassa aanzienlijk verkort,tot enkele dagen,de biomassa wordt ondergronds opgeslagen,dus geen stank en brandgevaar,daarnaast wordt de CO2 uit het bio gas met een conversie technologie omgezet in methaan gas(thermo synthese) de reaktoren zijn modulair uitgevoerd en binnen het hoofdgebouw geplaatst,het biogas wordt met behulp moleculaire zeeftechnologie opgewaardeert naar aardgas kwaliteit , het vergiste materiaal wordt vervolgens omgezet in korrels die als zeer effectieve bemester kunnen dienen voor o.a.golfbanen (USA) of als brandstof voor fluidized bed oven(BRUGGE Belgie).