Zwolle – Met respectievelijk een zesde plaats van Landstede en een zestiende plaats van Deltion doen de grote mbo-instellingen in Zwolle en omgeving het goed in de landelijke top-50 van beste mbo-scholen. Woensdag ontving MBO Raad voorzitter Jan van Zijl uit handen van uitgever Frank Steenkamp in Nieuwspoort het eerste exemplaar van de Keuzegids mbo 2011. De tendens is een groeiend kwaliteitsbewustzijn en een algehele kwaliteitsverbetering binnen het mbo. Slechte instellingen zijn er niet meer.
De uitgave gidst (aankomende) studenten en hun ouders door het mbo en geeft tips om een passende opleidingskeuze te maken. De gids bevat een systematische kwaliteitsvergelijking van verwante opleidingen in het middelbaar beroepsonderwijs. Vorig voorjaar werd de keuzegids mbo voor het eerst gepresenteerd. Ook publiceert het Ministerie van Onderwijs vanaf februari 2010 op haar website een lijst met zwakke mbo-opleidingen.
Voor het maken van de rankings in de keuzegids heeft de uitgever onder meer gegevens gebruikt uit het studenttevredenheidsonderzoek van JOB (de JOB-ODIN-enquête). Meer dan vorig jaar heeft de uitgever ervoor gekozen ook gebruik te maken van gegevens van de MBO Raad, waarin ook de aantallen mbo-ers zijn meegewogen die de school gediplomeerd hebben verlaten. Roc’s, aoc’s en vakinstellingen
Dit jaar is voor het eerst onderscheid gemaakt in groene scholen, vakcolleges en roc’s. Van de groene scholen (aoc’s) voert het Groenhorstcollege de lijst aan, bij de vakcolleges is dat Nimeto Utrecht. Boven in de ranking van brede mbo-scholen staan het Hoornbeeckcollege en ROC Menso Alting in Groningen. Opvallend is dat in alle rankings geen enkele onderwijsinstelling een onvoldoende scoort.
Regio scoort goed
Het mbo in de regio scoort goed op de landelijke lijsten. Bij de roc’s staat Landstede bovenaan met een zesde plaats en Deltion daaronder op een zestiende plaats. Bij de vakcolleges staat het Cibap op een vijfde plek en bij de groene scholen staat de Groene Welle op de tweede plek.
Wat de MBO Raad betreft kunnen de onderwijsinstellingen de Keuzegids mbo 2011 beschouwen als een extra impuls voor de voortdurende kwaliteitsverbetering. “Achterover leunen is er niet bij. Docenten en schoolbesturen doen elke dag hun best de kwaliteit van de opleidingen, lessen en scholen verder omhoog te brengen. Daardoor daalt het aantal zeer zwakke opleidingen en klachten, belangrijke parameters voor de kwaliteit van het mbo”, aldus Jan van Zijl. Het mbo zelf weegt de staat van het beroepsonderwijs aan de hand van de Benchmark, waarvan inmiddels de vijfde editie (financiële bouwsteen) is gepubliceerd.
Voor meer info zie: http://www.keuzegids.org/mbo
Het ICT Lyceum van het Deltion College is de nummer één van de ICT Lycea in Nederland. Jammer dat dit in het stukje ontbreekt.