Derde Kamerlid Herbert Klinkvis (22, student Aardrijkskunde en o.a. oud-voorzitter SOOZ) uit Zwolle, heeft op 17 oktober met een delegatie van De Derde Kamer een werkbezoek gebracht aan het Europese Parlement en de Europese Commissie in Brussel. Tijdens het werkbezoek heeft de delegatie een werklunch gehouden met verschillende Nederlandse Europarlementariërs zoals Max van den Berg, Jan Marinus Wiersma, Edith Mastenbroek (PvdA) en Jan Mulder (VVD). Eveneens is gesproken met Pieter Bangma en Anton Jensen van de Europese Commissie. Gespreksonderwerpen waren onder andere het Europese Ontwikkelings-samenwerkingbeleid en het landbouwbeleid.
Tijdens het werkbezoek heeft het Derde Kamerlid zijn voorstel besproken met de Europarlementariërs. “Ik ben naar Brussel gegaan omdat ik mijn voorstel over het drinkwaterverbruik onder de aandacht wil brengen.” aldus Derde-Kamerlid Herbert Klinkvis. “Zoet drinkwater wordt wereldwijd steeds schaarser en wordt in veel gevallen op een verkeerde manier gebruikt waardoor veel drinkwater verloren gaat. Dit is niet alleen nadelig voor het milieu, het kost de Europese burgers veel geld waarvoor in de toekomst waarschijnlijk een nog hogere prijs voor zal moeten worden betaald, hier moet op Europees niveau wat aan gedaan worden.”
Europarlementariër Max van den Berg was zeer te spreken over het feit dat leden van De Derde Kamer in het Europees Parlement aanwezig waren om de voorstellen te bespreken: “Heel natuurlijk, zoiets zouden de leden van de Tweede Kamer ook eens en ook vaker moeten doen. Het lijkt nu alsof er een gebrek aan interesse en betrokkenheid is voor de internationale Europese politiek vanuit Den Haag. De Derde Kamer zou eigenlijk in alle 25 lidstaten van de Europese Unie actief moeten zijn. De Derde Kamer is een uniek instrument en een geweldige kans om dingen samen te doen die leiden tot een betere samenwerking.”
Derde Kamerleden hebben tijdens de lunch hun ingediende voorstellen besproken met de verschillende Europarlementariërs. In Brussel worden veel beslissingen genomen die van groot belang zijn voor Nederland en het beleid aangaande internationale samenwerking.
De Derde Kamer is het schaduwparlement voor internationale samenwerking en ontwikkelingssamenwerking in Nederland. 120 Nederlanders en 30 leden uit ontwikkelingslanden zijn een jaar actief op het gebied van Internationale Samenwerking en politiek. Doel van De Derde Kamer is om internationale samenwerking en ontwikkelingssamenwerking op de politieke en publieke agenda te zetten. Naast het organiseren van activiteiten om de Nederlandse burger te betrekken bij internationale samenwerking en ontwikkelingssamenwerking schrijven de Derde-Kamerleden voorstellen aan de politiek in Den Haag en Brussel.
Heb gisteren ook al gereageerd, maar leuk stukje op de radio dinsdag! Live, wel leuk 🙂
Ook leuk om eens het gezicht te zien dat ik dinsdag gehoord heb.
Wellicht een veelbelovende (diplomatieke) belofte uit zwolle?
Ga zo door! 8)