Inzet op werk en wettelijke taken binnen participatiebudget

Zwolle – De gemeente Zwolle biedt vanuit de wet Participatiebudget intensieve ondersteuning op maat aan mensen die (tijdelijk) niet in staat zijn om zelfstandig aan werk te komen of op een andere wijze mee te doen in de samenleving. Door de rijksbezuinigingen en de overschrijding van het participatiebudget is deze intensieve begeleiding aan alle klanten niet langer mogelijk.

Dit voorjaar komt het college met een visie op het sociaal domein voor de jaren 2012 – 2015. Hierin worden de nieuwe beleidsvoorstellen uitgewerkt, ook voor het participatiebudget. De nota is nodig om de aangekondigde rijksbezuinigingen en het tekort bij de afdeling Sociale zaken en werkgelegenheid het hoofd te kunnen bieden. “Het uitgangspunt is het vormgeven van een goed en rechtvaardig sociaal beleid binnen gezonde financiële kaders”, aldus wethouder Filip van As.

Vooruitlopend op de nota stelt het college tot augustus 2011 prioriteiten om de dienstverlening aan de klanten op peil te houden en de werkzaamheden zoveel mogelijk binnen het beschikbare budget uit te kunnen voeren. Dit houdt in dat mensen met een goed arbeidsmarktperspectief zo snel mogelijk naar een betaalde baan geleid worden, om zo de instroom naar de wet werk en bijstand te beperken. Daarnaast legt de gemeente prioriteit bij de klanten waarvoor een wettelijke verplichting geldt, bijvoorbeeld door jongeren een werk-leeraanbod aan te bieden (Wet investeren jongeren), verplichte inburgeraars een inburgertraject aan te bieden of laagopgeleide volwassen een passend onderwijsaanbod te doen (wet educatie en beroepsonderwijs). Deze keuze houdt ook in dat een aantal voorzieningen niet langer in stand gehouden kan worden. Zo worden geen nieuwe trajecten aan vrijwillige inburgeraars aangeboden, en worden de huidige trajecten voor deze groep ingekort. Ook worden er subsidieplafonds ingesteld voor loonkostensubsidies voor werkgevers, stimuleringspremies voor klanten en de tegemoetkoming voor de kosten van reguliere kinderopvang.

De klanten die geen trajecten meer kunnen volgen worden door de gemeentelijke consulenten begeleid. Dit houdt in dat ze geïnformeerd worden over de mogelijkheden die er zijn om mee te doen aan activiteiten in de wijk, afspraken maken over de stappen die de klant zelf kan zetten om werk te vinden of op een andere manier kan participeren.

In het participatiebudget zijn de gemeentelijke middelen voor re-integratie, inburgering en volwasseneneducatie ondergebracht. De gemeente biedt samen met partners in de stad ondersteuning op maat aan in totaal 3708 klanten.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)