Zwolle – De landelijke patiëntenvereniging NVSAP voor slaapapneu patiënten organiseert met de Isala klinieken op dinsdag 19 april een voorlichtingsavond over slaapapneu en de behandeling ervan. In 2009 zijn 55.000 patiënten in Nederland voor deze ziekte behandeld. Maar de verwachting is dat er in Nederland nog ruim 250.000 mensen rondlopen met snurkproblemen, en zich niet bewust zijn van de gevolgen ervan en de behandelingsmogelijkheden. De bijeenkomst vindt plaats op locatie Sophia van 19.00 tot 21.00 uur. Meer informatie: www.isala.nl
Tijdens de voorlichtingsavond staat de vraag “Wat doet snurken met je?” centraal. Longarts Bart Kuipers geeft informatie over vormen van slaapapneu, oorzaken en behandelingsmogelijkheden. Zo wordt ook stil gestaan bij de behandeling met CPAP. Dit is een speciaal ontworpen neusmasker dat tijdens de slaap lucht via de neus in de bovenste luchtweg blaast. Hierdoor ontstaat voldoende druk om de luchtweg open te houden. Er is aangetoond dat patiënten die gedurende de nacht een CPAP-apparaat gebruiken, overdag alerter en beter geconcentreerd zijn. In het algemeen ervaren zij een betere kwaliteit van leven. Michiel Jobsis en Roeland Farjon van patiëntenvereniging NVSAP vertellen over de rol van de patiëntenvereniging.
Meer dan 300.000 Nederlanders leidt aan een slaapapneu-syndroom. Vaak zijn klachten als vermoeidheid, prikkelbaarheid, concentratieverlies of plotselinge woedeaanvallen geen directe reden om naar de dokter te gaan. Toch kunnen deze klachten, als ze langdurig van aard zijn, voortekenen zijn van slaapapneu en uiteindelijk ook leiden tot hoge bloeddruk, hartkloppingen en hartritmestoornissen. Maar slaapapneu kan ook gevolgen hebben in de dagelijkse praktijk, zoals onveilige situaties in het verkeer.