Zwolle – Het Bevrijdingsfestival Overijssel is donderdagmorgen van start gegaan met een inleiding van burgemeester H.J. Meijer, de ontvangst van de AV PEC-lopers die al vroeg in de morgen met het bevrijdingsvuur uit Wageningen gekomen waren en het hijsen van de vlaggen.
Na de opening was het eerste optreden voor de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso die samen met Danny de Munk de muzikale start van het Bevrijdingsfesival gaf. Er is al veel publiek op en rond het festivalterrein bij Park de Wezenlanden, maar het lijken er niet zoveel als de vorige editie. Mogelijk omdat Bevrijdingsdag in 2010 een Nationale feestdag was. De verdere dag zullen nog veel optredens volgen.
Voor de opening van het Bevrijdingsfeest werden de senioren van Zwolle uitgenodigd…
Toespraak 5 mei 2011
??Vrijheid op straat??
Dat is het thema dat het Nationaal Comité 4 en 5 mei aan 2011 heeft verbonden. Vrijheid ligt niet op straat, maar vrijheid wordt vaak wel op straat bevochten. Dat zien we nu in Noord Afrikaanse landen zoals Tunesië, Egypte, Irak en Libië waar mensen massaal de straat opgaan in hun roep om vrijheid en democratie. In Libië is de NAVO de opstandelingen en burgerbevolking te hulp gekomen om Kadhaffi te verdrijven. Ook in Saoedi-Arabië, Jemen, Bahrein, Oman en Ivoorkust is er protest en geweld.
Invloed media
In de media wordt voorzichtig gesproken van een Arabische lente. Gebrek aan inspraak en perspectief van de bevolking lijkt dictators nu op te breken. Nelson Mandela zei ooit over vrijheid: ⤽Mensen zijn hun eigen bevrijders. Geen macht ter wereld kan een onderdrukt volk aan dat vastbesloten is de vrijheid te veroveren.⤝
Sociale media spelen in dit hele proces een grote rol. De wereld wordt immers steeds kleiner en mensen staan overal ter wereld steeds meer met elkaar in contact. Zelfs als overheden digitaal verkeer censureren weten mensen elkaar toch te vinden.
Herdenken en Vieren
Vandaag vieren we 66 jaar vrijheid in Nederland. Zwaar bevochten vrijheid. Dat zien we nu in Noord Afrika, dat zagen we hier in 1945.
Daar stonden we gisteren in grote getale en van jong tot oud
bij stil bij het monument in het Ter Pelkwijkpark. De generatie die de oorlog heeft meegemaakt is hier vandaag volop vertegenwoordigd.
U dames en heren, bent vandaag opgehaald vanuit alle verzorgingstehuizen in de stad. U herinnert ons aan toen, aan de waarde van vrijheid en het steeds opnieuw eren en vieren ervan.
Generaties van toen en nu
Ik besef dat er verschil is tussen ouderen en jongeren in de beleving van 4 en 5 mei. Voor u dames en heren, vertegenwoordigers van de oorlogsgeneratie, staan de eigen ervaringen en herinneringen centraal.
Voor jullie jongens en meiden, als vertegenwoordigers van de naoorlogse generatie, heeft de Tweede Wereldoorlog vooral maatschappelijke betekenis: het is weliswaar niet ??jullie?? oorlog maar wel ??jullie?? vrijheid. Daarom is het zo belangrijk dat jong en oud met elkaar in gesprek blijven. Dat oorlogsverhalen van generatie op generatie worden verteld. Want vrijheid is geen vanzelfsprekendheid: vrijheid is kwetsbaar, vrijheid is nooit af??.
In ons land wordt al op jonge leeftijd geprobeerd kinderen bewust te maken van wat er tijdens de Tweede Wereldoorlog is gebeurd. Oorlogsmonumenten zijn ook in Zwolle geadopteerd door basisscholen. Leerlingen geven in persoonlijke gedichten en muziek uitdrukking aan hun beeld van de oorlog. Een beeld dat wordt ingekleurd in de geschiedenisles, waar Zwolse veteranen vertellen over hun persoonlijke ervaringen. Het maakt kinderen bewust van de waarde van vrijheid en vrede. En dat bewustzijn moeten we blijven voeden..
Bevrijdingsfestival Overijssel
Gisteren herdachten we de hen die zijn gestorven voor onze vrijheid. Vandaag vieren we die vrijheid met dit bevrijdingsfestival. Een festival dat sinds 1991 is uitgegroeid van een intiem festival op het Grote Kerkplein, naar een groter festival op de Turfmarkt, naar het huidige grootschalige maar nog steeds sfeervolle festival in park
De Wezenlanden. Van heinde en verre komen mensen naar Zwolle om de vrijheid te vieren. Het is dan ook één van de grootste en inhoudelijk sterkste bevrijdingsfestivals.
Ieder jaar weer slaagt de organisatie erin het landelijk thema op een aantrekkelijke en creatieve manier te vertalen, waardoor het voor alle doelgroepen een feest is. En dan bedoel ik ook echt álle doelgroepen. Want ik zei het al, ook u die de oorlog heeft meegemaakt – die offers voor onze vrijheid heeft gebracht – bent hier vandaag volop aanwezig. De organisatie heeft het mogelijk gemaakt dat u hier vandaag kunt getuigen en genieten van de vrijheid. Vrijheid die we – op straat en in alle openheid – met elkaar kunnen delen en vieren!
Henk Jan Meijer, burgemeester