Zwolle – Een explosie, een grote brand, een overstroming of een uitbraak van een ziektegolf. De hulpdiensten in onze regio zijn voorbereid op dergelijke incidenten en staan klaar om betrokkenen hulp te bieden. Maar helaas kunnen de hulpdiensten niet altijd direct aanwezig zijn om te helpen.
Het kan zijn dat u (in eerste instantie) op uzelf of uw omgeving bent aangewezen. Hierop moet u voorbereid zijn. Weet u welke risico’s u loopt en welke gevolgen dit kan hebben? Hebt u de nodige middelen in huis op het moment dat de stroom uitvalt? Wat moet u doen als er vlak bij uw woning een brand met gevaarlijke stoffen uitbreekt? Dit zijn voorbeelden van situaties waarbij sprake kan zijn van zelfredzaamheid. De gemeente Zwolle en Veiligheidsregio IJsselland gaan de komende jaren gezamenlijk investeren in het vergroten van de zelfredzaamheid van de inwoners van de gemeente. Om dat goed te kunnen doen, willen zij eerst weten hoe het op dit moment staat met de zelfredzaamheid.
Samen met Hogeschool Windesheim gaan zij daarom onderzoeken wat inwoners weten over risico’s in hun omgeving, hoe ze calamiteiten voorkomen en zich er op voorbereiden. Ook wordt onderzocht hoe inwoners handelen als er iets gebeurt in hun omgeving en of ze weten wat zij ná een calamiteit kunnen doen.
Digitale enquête
In het kader van het onderzoek ontvangen de deelnemers van het burgerpanel van de gemeente Zwolle in het tweede weekend van september een e-mail of brief met daarin het verzoek om mee te werken aan het onderzoek. In deze mail of brief staan verdere aanwijzingen en een inlogcode voor deelname aan de digitale enquête.
Programma Zelfredzaamheid en Burgerparticipatie
Het onderzoek maakt deel uit van het meerjarenprogramma ‘Zelfredzaamheid en Burgerparticipatie’ van Veiligheidsregio IJsselland. Eenzelfde onderzoek naar zelfredzaamheid wordt gehouden in de gemeente Olst-Wijhe. Het programma gaat tal van projecten omvatten gericht op het vergroten van de zelfredzaamheid van inwoners van de regio. De resultaten van de onderzoeken in Zwolle en Olst-Wijhe zijn input voor die toekomstige projecten. Tevens zijn de resultaten van belang bij het meten van de effectiviteit van de projecten.
Een soort burgerwacht? Of zoals vroeger de BB?