“Toekomstproof” is de toepasselijke titel van het Jaarverslag over 2012. Hierin staat te lezen op welke manier BJzO zich voorbereidt op de transitie van de jeugdzorg. Daarbij verschuift de verantwoordelijkheid voor en financiering van de jeugdzorg van de provincies naar gemeenten. De nieuwe Jeugdwet treedt naar verwachting op 1 januari 2015 in werking. Met ingrijpende gevolgen voor de jeugdzorg en de Bureaus Jeugdzorg. Vanaf dat moment verdwijnen de huidige Bureaus Jeugdzorg. Samenwerkende gemeente kopen jeugdbescherming en jeugdreclassering regionaal in bij gecertificeerde organisaties. Het aanbieden van vrijwillige hulp gebeurt op wijkniveau.
De transitie van de Jeugdzorg is ook hét moment om een aantal knelpunten in de jeugdzorg op te lossen. BJzO werkt daar intensief aan mee. De afgelopen twee jaar is in nauwe samenwerking met provincie en partners VERVE (Veiligheid en Regie voor Elk)ontwikkeld. Deze nieuwe methodiek organiseert zorg rondom cliënten en hun omgeving en geeft hen zelf daarin meer regie en een grotere verantwoordelijkheid. Verder investeert BJzO in het kwalificeren van de eigen medewerkers en de eigen organisatie. Daarmee krijgen cliënten, de maatschappij en de samenwerkende partners garantie voor de kwaliteit van de Jeugdzorg. “BJzO toekomstproof” gaat hier uitgebreid op in.
Verve is geen methodiek, maar een werkhouding en visie.
Wordt hiermee het probleem van langs elkaar werkende organisaties opgelost?
Nee want dat blijven ze gewoon doen, hun hebben hun regeltjes en protocolen en de ander heeft die ook.
Ze moeten dan eerst een MDO overleg vaststellen, agendas naast elkaar leggen en ja er kan zo’n overleg over 3 weken plaats vinden. Hmm Slagvaardigheid jaja En dan hebben we nog niet eens over wat er vanuit zo’n MDO overleg komt ideeen en uitwisseling maar we doen nog niets we komen over 4 weken wer bij elkaar en dan hebben we ons verdiept. Zo is de waarheid
jeugdzorgbashen is makkelijk, maar niemand heeft het over de goede dingen die ze doen. Enig idee in welke crisissituaties die medewerkers terecht komen en de situatie maar moet zien te redden?
Was eigenlijk een oprechte vraag. Dit stuk ademt toch een voornemen naar vernieuwing.
Wat ik er over weet heb ik van de media (nieuws, en actualiteitenrubrieken). Ik kan alleen maar vermoeden in wat voor situaties de medewerkers werken. En nee de goede dingen die ze doen weet ik niet want die komen niet in het nieuws.
Oh ze doen ook echt wel goede dingen, absoluut maar wat 1steJohn benoemd komt voort uit wat iets wat ze zelf door de eerdere zakene die ik benoemde zijn voortkomen.
Er zullen heus wel gevallen zijn die direct gedaan moeten worden bv huiselijkgeweld oid maar dan nog alles duurt te lang vanwege overleg en protocolen. Maar vergeet niet ze doen goede dingen absoluut maar tegenwoordig wordt een kind wel heel snel uit huisgeplaatst ten opzichte van 15 jaar geleden en of dat goed is?
We hebben regie groepen, MDo overleggen interne vergaderingen ect ect Dat frustreert en ook bij de mede werkers, ja maar ik moet me aan de regels houden tsja dan kun je niet anders he
!ste John, volgens mij snap je er weinig van, situatie gezin met problemen hupatee maatschappelijkwerk erbij, schuldsanering, gezinscoach, politie al een paar keer aan de deur AMK vanwege meldingen en ja dan pas jeugdzorg. Nu zijn er nog maar weinig instanties betrokken bij dit gezin en nu al comminuceren hun enkel met een op een en hebben zich te houden aan de regels intern opgelegd door bv CBP en andere regerings instanties en hun eigen regels
Het werkt Gewoon niet wat ze ook uit denken te vinden!
Ze creeren juist de crisissituaties
Eens met 1stejohn. Makkelijk om altijd op de missers te wijzen. Besef goed dat die mensen er allemaal met goede intenties werken en dat het heel lastig is om de juiste beslissingen te nemen. Er zullen sowieso altijd partijen zijn die niet blij zijn met je werk en alle mensen die zo goed weten dat BJZ te laat of te snel heeft ingegrepen, beoordelen dit altijd achteraf. Een beetje respect voor dit ongelooflijk moeilijke werk is wel op zijn plaats. Gelukkig heb ik vanuit mijn werk al vaak de positieve kant mogen zien.
Als jij vanuit je werk positief ziet heb je ook negatief gezien en hoe het ging met dat kind. Al eens zelf aan de bel getrokken? en beleefd door wat voor’n molens je moet gaan als betrokkene dan of heb je enkel gezien dat het na ingrijpen na 2 maand beter ging ?
Het gaat om het prces van samenwerken en dat belemmeren hun eigen regels ect ect
Ach ik ben een zeurzak en toch blij dat zulke instanties bestaan
Derk, eens met je laatste reactie ;), maar begrijp deels wel wat je bedoelt. Het hangt er vaak helemaal van af wie een ‘zaak’ behandelt. Het komt inderdaad voor dat er meerdere instanties op één gezin zitten, die allemaal vasthouden aan hun eigen visie en werkwijze. Dat schiet dan niet op. Tegenwoordig zie je een omslag naar werken met eén gezinscoach die alle hulpverlening coördineert, maar ook naar pogingen om mensen zelf hun eigen problemen te laten oplossen, via bepaalde methodieken. Ook daar kun je kritiek op hebben (teveel macht bij 1 persoon en mensen zelf misschien niet in staat om problemen op te lossen.
Het is gewoon niet eenvoudig.