Zwolle – Wat is het geheim om ook in crisistijd het beste resultaat met je medewerkers te behalen? Vertrouwen in je medewerkers en verantwoordelijkheden laag in de organisatie leggen. Dat blijkt uit de verkiezing van de TOPwerkgevers van SKB, waarbij de gemeente Zwolle vandaag de eerste plaats behaalde.
SKB is een gespecialiseerd onderzoeksbureau op het gebied van motivatie, gezondheid en inzetbaarheid van medewerkers (HRM aspecten). De organisatie heeft een database opgebouwd met (geanonimiseerde) gegevens van 1,3 miljoen werknemerenquêtes zodat organisaties zich kunnen benchmarken met sectorgenoten. Uit 34 grote organisaties (meer dan 500 medewerkers) en 269 MKB-organisaties (tot 500 medewerkers) selecteerde SKB de nummers 1, 2 en 3 op het gebied van goed werkgeverschap. De tweede plaats bij de grote organisatie werd behaald door Avans Hogeschool en de derde door het Reinier de Graaf Ziekenhuis in Delft.
Directeur jan Prins van SKB, over de resultaten: "De rode draad bij de TOPwerkgevers is dat ze veel vertrouwen in hun medewerkers hebben en ze de ruimte geven om hun werk goed te doen. Dat vertaalt zich terug in energie en betrokkenheid." Ook bij TOPwerkgevers is de druk van de crisis te voelen. Bij veel organisaties zijn de eisen aan de medewerkers opgeschroefd. Door echter consequent te werken aan het verbeteren van de hulpbronnen in het werk, blijken TOPwerkgevers de negatieve gevolgen op de motivatie en de vitaliteit grotendeels af te kunnen wenden. Wel komt uit het onderzoek naar voren dat onzekerheid of de baan blijft bestaan bij medewerkers wel leidt tot meer piekeren.
De TOPwerkgevers 2013 zijn geselecteerd onder de organisaties die in 2012 een werkbelevingsonderzoek door SKB hebben laten verzorgen. Met de Monitor@Work- Index wordt duidelijk of deze organisaties het juiste ‘speelveld’ voor hun medewerkers hebben gecreëerd. Wat zwaar weegt in de Monitor@Work Index zijn de hulp- of energiebronnen voor de medewerkers om hun werk goed te doen. Dat zijn zaken die een werkgever rechtstreeks kan beïnvloeden. Daarnaast wegen motivatie, betrokkenheid en vitaliteit zwaar in de index. Deze factoren hebben betrekking op het werk van de medewerkers. Worden daarnaast de kwaliteit van de organisatie als geheel en de arbeidsvoorwaarden ook positief beoordeeld door de medewerkers, dan kan dat bijdragen aan een nog hogere positie.
;););) harde werkers
Toch mooi! Ik zou er best willen werken!
Kijk eens aan. Trots op mijn werkgever en alle collega’s.. 🙂
Hahaha wat een dikke onzin dit!
Waarom?
Rijtjes zijn altijd discutabel. Misschien moeten de werknemers van de laaggenoteerde instellingen wel harder (te?) werken, en zijn misschien daarom wel minder gemotiveerd. SKB verdient een boterham door dit soort gebakken-lucht-onderzoeken te verkopen, en Zwolle heeft weer zeven staarten……
Je mikt er 50 werknemers uit, doet een hele afdeling over naar ROVA, bezuinigt op uitvoering en voegt afdelingen samen met provincie en Kampen.
Wie krijgt dan deze prijs ???? >:(