Windesheim betrokken bij 3D-print bultrugbek

Zwolle – Vanaf 15 juli wordt in Naturalis de bek van de bultrug die in december 2012 aanspoelde in 3D geprint op een schaal van 1:6. Studenten van Windesheim, kennisinstelling voor hoger onderwijs en onderzoek (Zwolle) gebruiken dit model van de walvisbek om een vernieuwend waterzuiveringssysteem voor de industrie te ontwikkelen. 

bultrugbek.jpeg 

Kennis over het filtermechanisme van baleinwalvissen zoals de bultrug levert de industrie inzicht op voor mogelijke praktische toepassingen. Het printen van de bultrugbek duurt een paar dagen. De 3D-printer blijft tot en met 29 juli staan voor het printen van andere objecten uit de collectie van Naturalis. Een baleinwalvis zoals de bultrug is een uitstekende waterfilteraar. Hij slokt in één keer grote hoeveelheden zeewater op en perst dat door de zeef van zijn baleinen weer naar buiten. Wat achterblijft is zijn voedsel; met één hap eet hij kilo’s kleine zeediertjes als visjes en krill.

De studenten van Windesheim gaan samen met een aantal bedrijven het 3D-model van de bultrugbek testen op de doorstroming van water en op de flexibiliteit van de kaak, het ‘tandvlees’ en de baleinen. Dit gebeurt begin 2014 in de sleeptank van de Technische Universiteit Delft. Dr. Alexander Werth van Hampden-Sydney College, USA, stuurt het onderzoek aan. Hij is wereldwijd expert op het gebied van het voedingsmechanisme van baleinwalvissen.

Leren van de natuur

Kennis over dit efficiënte filtermechanisme levert de industrie inzicht op voor mogelijke praktische toepassingen. Zo kunnen we leren van de natuur die in miljoenen jaren evolutie oplossingen heeft gevonden die we vandaag de dag goed kunnen gebruiken.

Voor dit soort onderzoek stelt Naturalis graag zijn wetenschappelijke collectie beschikbaar.

Samenwerking

Windesheim is een University of Applied Science. Dit is de eerste keer dat het leren van de natuur (biomimicry) wordt ingezet in het educatieprogramma van de school.

Naturalis stelt zijn wetenschappelijke collectie beschikbaar voor dit soort praktische toepassingen en onderzoekt tegelijk verdere mogelijkheden voor biomimicry onderzoek.

Igepa Nederland BV stelt geavanceerde 3D-scan- en printapparatuur beschikbaar.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

1 gedachte over “Windesheim betrokken bij 3D-print bultrugbek”

  1. Sta er versteld van dat dit kan. Vraag me af of zo’n print dan ook precies dezelfde eigenschappen heeft als het origineel of dat het toch gewoon een plastic ding blijft.

Reacties zijn gesloten.