Wereldrecord ‘water met de hand verplaatsen’

Zwolle – Het wereldrecord ‘water met de hand verplaatsen’ blijft in Zwolse handen. Bij het tweede deel van de wereldrecordstrijd tussen Deventer en Zwolle, bleef de Deventer student Mick Lomers steken op 2,100 liter. In Zwolle wist Sybrand Dijkstra op 23 augustus het record op 2,241 liter  te zetten. De wereldrecordstrijd vond plaats in het kader van de introducties van de hogescholen in Deventer en Zwolle en het project ruimte voor de rivier. De introductiecommissies van de hogescholen in de beide steden sloegen de handen ineen met het Waterschap Groot Salland. In het kader van de strijd tegen water werd nu door beide steden gestreden met water.

 

23-08-2013_finale_bruisweken_waterdragen_rodetorenplein_02.jpg 

 

Sybrand Dijkstra is met 2,241 liter wereldrecordhouder ‘water met de hand verplaatsen’. De organisatie van het Guinnesbook of Records moet het bewijsmateriaal, zoals de verklaring van notaris Jan Hordijk en videobeelden van de poging, nog wel goedkeuren. “Ontzettend gaaf dat ik straks een wereldrecord achter mijn naam heb staan”, aldus Dijkstra. “Mijn geheim? Iedereen wil Deventer verslaan, dus de hele zaal staat achter je!” De Deventer student Mick Lomers verplaatste in dertig seconden tijd 2,100 liter water en kwam daarmij het dichtst bij het record van Dijkstra.

Samenwerking

De wereldrecordpoging ‘Water met de hand verplaatsen’ in Zwolle en Deventer is het resultaat van een samenwerking tussen de introductiecommissies van de hogescholen in Zwolle en Deventer en het Waterschap Groot Salland. “In het project Ruimte voor de Rivier voeren wij een strijd tegen het water in Deventer en Zwolle”, zegt Jan Laarman, van het Waterschap. “De wereldrecordpoging is een strijd met water tussen deze van oudsher rivaliserende steden.” 

 

Ruimte voor de Rivier

Langs de IJssel krijgt de rivier op acht plaatsen meer ruimte. In Zwolle worden op twee plekken maatregelen genomen: naast het aanleggen van nevengeulen in de Scheller en Oldeneler Buitenwaarden wordt bij Westenholte ruim twee kilometer dijk ongeveer driehonderd meter landinwaarts verplaatst en een geulensysteem gegraven dat aansluit op de bestaande watergeul in de Vreugderijkerwaard. 

 

Bij Deventer vinden grootschalige uiterwaardvergravingen plaats met het aanleggen van zes nevengeulen over een totale lengte van tien kilometer. Het knelpunt op de IJssel – de flessenhals ter hoogte van het historische stadsfront – wordt hiermee opgelost. 

 

Door de IJssel meer ruimte te geven, kunnen tijdelijke extra hoeveelheden water veilig worden afgevoerd. Tegelijkertijd wordt er gewerkt aan natuurontwikkeling en het creëren van extra recreatiemogelijkheden in het rivierengebied. De projecten in Zwolle en Deventer maken deel uit van het landelijke Rijksprogramma Ruimte voor de Rivier.

 

Bruisweken

Van 21 tot en met 23 augustus vonden in Zwolle de Bruisweken plaats. Tijdens deze HBO-namen nieuwe Zwolse studenten deel aan een uiteenlopende reeks van activiteiten. Naast het Bruisconcert werd er een grootschalige barbecue en kroegentocht georganiseerd in samenwerking met de studentenverenigingen. Daarnaast ging het programma met cabaret, de domino’s pizzaparty en een uiteenlopend aanbod aan workshops ook de breedte in. 

 

HOI

Tijdens de Hogeschool Organisatie Introductie (HOI) maken studenten aan de Saxion Hogeschool in Deventer in twee dagen tijd kennis met het studentenleven dat ze tegemoet gaan. Ze leren het studentenleven en de studentenstad Deventer kennen. Voorafgaand aan de HOI is er een opleidingsgerelateerd programma.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)