Zwolle – Realistische, marktconforme grondprijzen zijn ook in 2014 het uitgangspunt van de gemeente Zwolle. Burgemeester en wethouders hebben voor het komende jaar voor diverse soorten (bouw)grondgebruik de hoogte van de Zwolse grondprijzen vastgesteld. Maatwerk blijft mogelijk om de stad goed verder te kunnen ontwikkelen.
In het geval van specifiek maatwerk legt het college tussentijds verantwoording af aan de gemeenteraad. De Grondprijzennota wordt jaarlijks opgesteld op basis van uitgangspunten uit de Nota Grondbeleid 2009-2013. De grondprijzen voor 2014 worden ook gebruikt voor de actualisering van de grondexploitaties en voor de Meerjaren Prognose Vastgoed.
Voor 2014 zijn door het college onder andere de volgende uitgangspunten gebruikt:
- De grondprijzen voor (projectmatige) woningbouw blijven binnen de bandbreedte voor vierkante-meterprijzen die nu al gelden. In Stadshagen wordt gekeken of het hanteren van kavelprijzen in plaats van vierkante-meterprijzen de verkoop stimuleert. Voor sociale (huur)woningbouw handhaaft Zwolle de vaste lage grondprijs van 125 euro per vierkante meter (exclusief BTW).
- Ook voor bedrijventerreinen is er geen reden de grondprijs aan te passen.
- Net als vorig jaar wil het college nieuwbouwlocaties voor kantoren niet laten concurreren met de bestaande kantoren. Ook in deze sector worden daarom de grondprijzen gehandhaafd.
- Voor winkels en horeca (met winstoogmerk) worden de prijzen – gezien de grote verschillen tussen locaties en ontwikkelingen – via onafhankelijke taxatie vastgesteld.
- De grondprijs voor maatschappelijke voorzieningen zonder winstoogmerk blijft gelijk. Voor commerciële maatschappelijke voorzieningen wordt de grondprijs per vierkante meter met 5 euro verhoogd.
Het uitgangspunt van gemeente Zwolle is om voor 2014 realistische en marktcomforme grondprijzen te hanteren. Hulde voor deze aanpak van onze bestuurders en ambtenaren, je moet er maar op komen.
Je zou verwachten dat ze nu wel eens de grondprijzen gaan verlagen met die slechte woningmarkt, maar nee hoor!?!
De woningmarkt blijft een melkkoe voor projectontwikkelaars, lagere overheden en de belastingdienst.
De gemeente hoort niet te speculeren op de woningmarkt. Als het goed gaat strijken de project ontwikkelaars de grote winsten op (over de rug van de kopers) en als het slecht gaat draait de gemeente voor het verlies op (lees de inwoners). Ambtenaren en miljoenen projecten gaan niet samen. Kijk maar naar de Fyra, de Noord-zuidlijn, de Betuwelijn en alle leegstaande kantoorpanden in NL. Alle gemeenten in NL staan diep in het rood en dat is niet voor niks.