Uitgangspunten MPV Zwolle gehandhaafd

Zwolle – De uitgangspunten voor de Meerjaren Prognose Vastgoed 2014 (MPV) van de gemeente Zwolle sluiten aan bij de bestaande principes van dit jaar, en bevatten geen structurele wijzigingen. Omdat er in maart gemeenteraadsverkiezingen zijn worden zulke wijzigingen overgelaten aan het nieuwe college en de nieuwe raad.

In de uitgangspunten wordt wel voorgesorteerd op mogelijke nieuwe manieren van werken voor het Zwolse grondbeleid: bijvoorbeeld agenderen in plaats van programmeren en het hanteren van kavelprijzen in plaats van vierkante-meterprijzen. Het besluit van burgemeester en wethouders betekent dat Zwolle werkt met de zogenoemde rekenparameters die voor de Meerjaren Prognose Vastgoed ook zijn gehanteerd. Die parameters – zoals rente, kostenstijgingen en opbrenstenontwikkelingen – zijn grotendeels gebaseerd op een brede landelijke benchmark van onafhankelijk bureau Deloitte. Zwolle kan dit jaar een flink aantal projecten afronden. Daarmee worden ook de totale financiële resultaten geboekt van die projecten. Met ontwikkelingen in de stad als onder meer Bos- en Buitenplaatsen, de concentratie van Deltion en Wipstrikpark is een positief resultaat van 4,2 miljoen euro gehaald. Omdat op een aantal af te sluiten projecten nog wel werkzaamheden uitgevoerd worden reserveert de gemeente een half miljoen euro in de post uit te voeren werken. Het resultaat van de besluiten is voor dit moment 3,7 miljoen euro. Deze opbrengst wordt gestort in de reserve vastgoed. Bij het uiteindelijk opstellen van de MPV wordt de totaalrekening opgemaakt.

De uitgangspunten voor de Meerjaren Prognose Vastgoed hangen samen met de grondprijzennota. Die leggen burgemeester en wethouders de komende weken ook voor aan de gemeenteraad. Omdat de grondprijzen en -verkoop naar verwachting nog meerdere jaren achterblijven bij de verwachtingen zoekt het college naar middelen om dit voor de langere termijn te ondervangen. Gedacht wordt dan aan het stimuleren van de doorstroming op de huizenmarkt en aan een reservering. Een en ander wordt uitgewerkt voor de komende Meerjaren Prognose Vastgoed.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)