Zwolle – Aanstaande donderdag vindt de lancering plaats van het project “Don’t Stop, reanimatie door scholieren”. Het project wordt afgetrapt op het gemeentehuis te Zwolle tijdens Heroes Night, een initiatief van de gemeente Zwolle in het kader van Z200 jongerenproject.
“Jaarlijks sterven meer dan zevenduizend mensen in Nederland aan het gevolg van een hartstilstand. Vele van deze incidenten gebeuren in openbare gelegenheden of buiten waar vaak veel jongeren aanwezig zijn. Door scholieren RAED (reanimatie en AED gebruik) certificering als onderdeel van hun lespakket te geven zullen in veel situaties deze scholieren direct eerste hulp kunnen verlenen en kunnen zo vele levens worden gespaard.“ aldus Lisa Kortekaas, Maaike Noot , Faye Postuma, en Merel van Veen van Don’t Stop. Het unieke project wordt gedraaid door deze vier jonge dames van de Thorbecke Scholengemeenschap (TSG) en houdt in dat in de maanden april en mei 200 scholieren van de TSG een informatieve voorlichting krijgen over het belang en het nut van reanimatie en het gebruik van AED.
Tijdens deze pilot kunnen 50 scholieren zich aanmelden voor lessen en certificering. Een tweede pilot wordt later dit jaar gehouden op een nader te bepalen scholengemeenschap in Zwolle. Na evaluatie is het de intentie het project te laten uitrollen in eerste instantie in Overijssel en daarna landelijk.
Het project biedt unieke mogelijkheden juist omdat het is geïnitieerd dóór de doelgroep. Eerdere projecten vinden maar moeilijk aansluiting bij de doelgroep omdat deze uitermate moeilijk te bereiken is. Door de fanatieke inzet van de eerder genoemde vier zijn er al diverse partijen (scholen en bedrijven) bereid gevonden het project na de pilot te ondersteunen en zelfs te implementeren in de lessen.
Don’t Stop is onderdeel van het project Z200, geïnitieerd door de Gemeente Zwolle, dat 200 jongeren uit de stad uitnodigde een aantal probleemvraagstukken op te lossen. Het project heeft een aantal winnende ideeën opgeleverd die door een gewonnen budget dit jaar nog uitgevoerd zullen worden.
goh vertel een jongere wat hij moet doen. Of te wel, onnodig extra tijdsverlies omdat de jongere denkt te weten wat te doen zonder enige training of ervaring. Die training dient te worden gegeven door ervaring mensen zoals eerste hulp instructeurs of ambulance personeel.
Daarnaast is er al een reanimatie en aed traject binnen de gemeente zwolle waar iedereen zich kosteloos kan aanmelden. Een tweede traject is dus alleen maar geldverspilling voor wat aandacht. Geld wat beter gebruikt kan worden.
Goed initiatief om jongeren bewuster te maken van reanimatie en de AED apparaten. Veel succes dames van Don’t Stop!